Банки и инвестиционни посредници от Уолстрийт бързат да спазят крайния срок 3 юли относно правилата за таксуване на инвеститорите за проучвания, твърдят банкери и представители на индустрията. Това е изискване, което заплашва дейността им в Европа, ако не бъде спазено.

Bank of America Corp и Jefferies Financial Group са сред първите щатски банки, които се съобразиха с правилата, но много други все още не отговарят на стандартите и бързат да наваксат.

Ако не се справят, това би означавало загуба на дейност на стойност милиони долари, тъй като щатските компании трябва да отговарят на определени изисквания, за да продължат да предоставят услуги, свързани с анализи и проучвания, на европейските си клиенти. Мнозина служители в банковата индустрия се надяваха, че регулаторната отсрочка от октомври 2017 г. ще бъде удължена и след 3 юли, което е и причината за бързането в последния момент.

Това предизвикателство вероятно е по-сериозно за по-малките и регионалните компании, които нямат дейност в Европа, отколкото за по-големите банки от Уолстрийт, които се очаква да спазят крайния срок, казват анализатори.

Банките обикновено предоставят проучвания на клиенти като част от по-общите услуги, които предлагат, но това се промени, когато ЕС въведе директивата MiFID II през 2018 г. с цел подобряване на прозрачността.

Оттогава, компаниите, които развиват дейност в ЕС, трябва да предоставят поотделно таксите за инвеститорите за проучвания, като препоръки за акции, проучвания по поръчка и срещи с анализатори. Таксите са отделни от тези, които се налагат за осъществяване на сделки.

"Отне ни около година, за да отговорим на изискванията на MiFID II, а това бе дълъг и напрегнат процес," казва Кандъс Браунинг, от Bank of America. "Определено имаше преговори и подробни разговори с клиенти".

Щатските финансови компании първоначално получиха отсрочка от щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC), която изтича на 3 юли.

Асоциацията на индустрията с ценни книжа и финансови пазари на САЩ (SIFMA) бе помолила за удължаване на този срок, което обаче засега не е удовлетворено от регулаторните органи.

"Компаниите продължават да се сблъскват с предизвикателства, свързани с изискването на MiFID II за отделяне на таксите и с щатското законодателство", казва Джо Коркоран, управляващ директор на SIFMA.

От миналата есен насам от SIFMA са водили повече от 10 разговора със SEC относно правилата и смятат, че правилният избор е отсрочката да бъде удължена, допълва той.

В Европа компаниите за управление на активи, които действат съгласно MiFID II, нямат право да плащат за проучвания чрез брокерски комисиони върху търговията. Вместо това инвеститорите биват таксувани отделно от страна на банките за проучвания.

В САЩ обаче много банки и борсови посредници не са регистрирани инвестиционни консултанти, което ги възпира да таксуват отделно за проучвания, защото се предполага, че не би трябвало да предоставят инвестиционни съвети, освен ако нямат регистрация да го правят.

Процесът по регистриране като инвестиционен консултант в "скъп и сложен," казва Джеси Форстър, анализатор в компанията Coalition Greenwich. Близо три четвърти от участниците в проучване на компанията са заявили, че подобен ход би бил несъвместим с техния бизнес модел и че би наложил значителни промени, разходите за които може би не си заслужават.

В проучването са участвали 20 компании за управление на активи в САЩ и Великобритания и 33 щатски борсови посредника.

"Това затруднява значително предоставянето на проучвания на европейски клиенти след 3 юли и ги поставя в неравностойно конкурентно положение спрямо европейските другите компании извън САЩ," допълва той.

В подготовката за промените от Bank of America са назначили отделни мениджър и специалисти продажби, които да обсъждат ценообразуването, тъй като някои клиенти искали да плащат директно за услугите, а други - да бъдат таксувани въз основа на комисионите, казва Браунинг.

Правилата ще усложнят предоставянето на проучвания заради необходимата документация и процедури като в същото време ще се засили регулаторната неяснота, според участниците в проучването на Coalition Greenwich. Броят на компаниите, които предоставят проучвания, би могъл да се свие, ако не успеят да се съобразят с изискванията, смята Форстър.

"С наближаването на крайния срок, в индустрията все още цари объркване," казва Ръсел Сакс, партньор в адвокатската кантора King & Spalding.

"Има опасения, че тази промяна се налага на компаниите без базирани на данни доказателства, че тя е необходима за защита на инвеститорите", смята той.

Правилата MiFID II бяха въведени, за да насочат по-голяма част от търговията към регулирани публични борси, където цените и пазарните участници са видими за всички, в опит да се засили защитата на инвеститорите с цел избягване на проблеми, които се наблюдаваха по време на финансовата криза от 2007-2009 г.