Емблематичен архипелаг близо до североизточното крайбрежие на Шотландия търси начини да се отдели от Обединеното кралство и да се превърне в самоуправляваща се територия, която е част от Норвегия.

Съгласно нови предложения на местните власти, Оркнейските острови проучват “алтернативни форми на управление,” в това число смяна на правния си статут във Великобритания в търсене на повече икономически възможности за островитяните.

Един от възможните варианти е архипелагът да се възползва от способностите си за производство на енергия, в това число и петролния терминал на остров Флота и други възобновяеми източници, за да си извоюва по-голяма икономическа независимост, според лидера на съвета Джеймс Стокан, внесъл предложението.

Стокан твърди, че няма направен подробен анализ на приноса на Оркнейските острови към икономиката на Обединеното кралство и по този начин островите са “предадени ужасно” от правителствата и на Обединеното кралство, и на Шотландия, като са пренебрегвани по отношение на  справедливото финансиране.

“Знаем, че допринасяме в последните 40 години чрез петрол от Северно море, а дивидентите, които получаваме обратно, не са достатъчно, за да продължаваме,” казва той пред радио BBC Шотландия.

Съгласно децентрализираната система на управление на Обединеното кралство, Оркнейските острови, които са една от 32-те общински области в Шотландия, получават определено финансиране от шотландското правителство.

“Разполагаме с уникална възможност точно в сърцето на всички проекти за добив на вятърна енергия във водите около нас,” допълва Стокан.

Друга потенциална възможност, която се обсъжда, е осигуряването на “Скандинавска връзка” с Дания, Норвегия или Исландия, или създаването на структура на зависимост от короната, като тази на островите Гърнси, Джърси и остров Ман, казва Стокан.

Оркнейските острови са били под норвежко и датско управление до края на 15-и век, когато архипелагът е предаден на Шотландия като гаранция за сватбената зестра за брака на Маргарет Датска с шотландския крал Джеймс III.

Те са дом на някои от най-старите и най-добре запазени обекти от Неолитната ера в Европа, както и на зашеметяващи пейзажи и богатство от морски животни и птици.

“По улиците в Оркни ме срещат хора, които ме питат кога ще върнем зестрата и ще се присъединим отново към Норвегия. Там се усеща един огромен афинитет и огромна културна връзка. Сега точно е моментът да се проучи какво е възможно,” допълва той.

Говорител на британското правителство е заявил, че то осигурява 2.2 млрд. паунда (2.8 млрд. длара) за подобряване на британските общности, в това число 50 млн. паунда за растеж на икономиките на шотландските острови, сред които и Оркни.

“Винаги ще бъдем по-силни като едно Обединено кралство и нямаме планове да променяме споразумението за прехвърляне,” се казва още в изявлението.

Предложението ще бъде обсъждано от членовете на съвета днес. Ако се стигне до съгласие, това би било само първият етап от дългите и спорни преговори с правителствата на Великобритания и Шотландия.

През 2017 г. съветът на Оркнейските острови гласува за това архипелагът да има “по-силен глас,” въпреки че тогава не беше подкрепена пълната независимост.