500-те най-богати хора в света отчитат силни първи шест месеца на годината, благодарение на ръста на фондовите пазари.

Тези милиардери са увеличили общото си състояние с 852 млрд. долара през първото полугодие - или около 14 млн. долара на ден за периода, сочат изчисления, базирани на индекса на милиардерите на Bloomberg.

Това е най-доброто полугодие за всички милиардери в индекса от втората половина на 2020 г., когато пазарите се възстановяваха от пандемията от COVID-19.

Борсовият индекс S&P 500 нараства с около 16.5% тази година.

Технологичните акции, по-конкретно, отчитат много силно първо полугодие на 2023 г., което до голяма степен се дължи на бума в сферата на генеративния изкуствен интелект.

Технологичният индекс Nasdaq 100 нараства с 31% от началото на годината. Ръстът облагодетелства технологични лидери, като Илон Мъск и Марк Закърбърг, които тази година са увеличили състоянието си с най-много сред най-богатите хора в света.

Състоянието на Мъск, който е главен изпълнителен директор на Tesla и SpaceX и наскоро се оттегли от този пост в Twitter, скача с близо 97 млрд. долара до 30 юни, според Bloomberg.

Сега то възлиза на 237 млрд. долара, а Мъск е най-богатият човек в света, изпреварвайки главния изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно.

Мъск и Арно си разменят първото и второто място в класацията от края на 2022 г.

Междувременно, богатството на Закърбърг е нараснало с близо 60 млрд. долара тази година, след като акциите на Meta поскъпнаха с близо 80%.

Не всички милиардери обаче увеличават състоянието си.

Богатството на индийския бизнес магнат Гаутам Адани е намаляло с 60.2 млрд. долара тази година, което го прави най-големия губещ в индекса на милиардерите на Bloomberg.

Състоянието на Адани намаля значително, след като щатската компания Hindenburg Research публикува доклад през януари, в който обвинява Adani Group за участие в борсови манипулации и счетоводни измами в продължение на десетилетия. Адани отхвърли тези обвинения.

S&P 500 добави 0.12% към стойността си вчера - до 4 455.59, докато Nasdaq 100 нарасна с 0.2%, до 15 208.69 пункта.