Ел Ниньо е тук.

От метеорологичната служба на ООН обявиха началото на големия климатичен феномен, предупреждавайки, че завръщането му вероятно ще доведе до повишение на температурите в световен мащаб и до екстремни метеорологични условия.

От Световната метеорологична организация изчисляват, че има 90% вероятност Ел Ниньо да се проявява през втората половина на годината и се очаква да бъде “поне с умерена сила.”

От организацията призоваха правителствата по света да реагират, като предприемат незабавни стъпки с цел защита на животи и поминък.

“Началото на Ел Ниньо ще увеличи значително вероятността от счупване на температурни рекорди и ще предизвика още по-екстремни жеги в много части от света и в океаните,” заяви Петери Таалас, генерален секретар на Световната метеорологична организация.

“Обявяването на началото на Ел Ниньо е сигнал за правителствата по света да започнат подготовка за ограничаване на ефекта върху нашето здраве, нашите екосистеми и нашите икономики,” каза още той.

“Ранните предупреждения и изпреварващите действия на екстремни метеорологични явления, свързани с този голям климатичен феномен, са от съществено значение за спасяване на животи и поминък.”

Изявлението на WMO идва след доклада на Националната агенция за океански и атмосферни изследвания от началото на юни, в който се посочва, че вече има налични условия за Ел Ниньо и “се очаква те постепенно да се засилват през зимата в Северното полукълбо.”

В отделен доклад от май WMO предупреди, че има 66% вероятност средната годишна температура близо до повърхността на океанската вода в периода 2023 - 2027 г. да надхвърли с 1.5 градуса по Целзий тази от прединдустриалните нива поне за една година.

Границата от 1.5 градуса по Целзий е лимитът, зададен от Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Важността ѝ е широко призната, тъй като т. нар. преломни точки стават по-вероятни след тази граница.

Преломните точки са прагове, при които малки изменения могат да доведат до драстични промени в цялата система за поддръжка на живота на Земята.

“Това не означава, че в следващите пет години ще надхвърлим нивото от 1.5 градуса по Целзий, зададено от Парижкото споразумение, тъй като то се отнася до дългосрочно затопляне в продължение на много години“, каза Крис Хюит, директор Климатични услуги в Световната метеорологична организация.

“Това обаче е още един сигнал или ранно предупреждение, че не се движим в правилната посока за ограничаване на затоплянето в рамките на целите от Парижкото споразумение, които имат за цел да намалят значително ефектите от климатичните промени,” допълва Хюит.

Какво представлява Ел Ниньо?

Явлението Ел Ниньо е топлата фаза от т. нар. цикъл на Южна Осцилация, който може да оказва значителни последствия върху времето, горските пожари, екосистемите и икономиките по света.

Ел Ниньо, или “малкото момче”, на испански език е природен феномен, при който се наблюдава затопляне на водата на океанската повърхност, което се случва по естествен път средно на всеки между 2 и 7 години.

Счита се, че явлението е в сила, когато температурата на повърхността на водата в тропическата част на Източния Тихи океан се повиши с 0.5 градуса по Целзий над дългосрочната средна стойност. Тези периоди обикновено продължават между 9 и 12 месеца.