Астрономите откриха изненадващи подробности за атмосферата на Сатурн, използвайки ново изображение, заснето от космическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА.

На снимката самият Сатурн изглежда изключително тъмен поради почти пълното поглъщане на слънчевата светлина от газа метан. Пръстените му обаче остават ярки, създавайки "необичайния вид" на планетата на това изображение, според НАСА.

Близките инфрачервени изображения на пръстеновидната планета са първите за високочувствителния телескоп, според НАСА, цитирана от CNN. На 1.5 милиона километра от Земята, той наблюдава Вселената с дължини на светлинните вълни, по-големи от тези на други космически телескопи.

Изображението е направено с инфрачервената камера на Уеб, известна като NIRCam, като част от програма за създаване на изключително дълбоки експозиции на Сатурн.

Тези експозиции тестват способността на Уеб да открива нови луни около планетата и нейните пръстени, които могат да помогнат на учените да разберат по-добре настоящите и миналите системи на Сатурн.

Неочаквано „големите дифузни структури в северното полукълбо не следват линиите на географската ширина на планетата, така че на това изображение липсва познатият й раиран вид, който обикновено се вижда от по-дълбоките атмосферни слоеве на Сатурн“, според НАСА.

Разликите във външния вид на северния и южния полюс на Сатурн са нормални, според НАСА, тъй като в северния регион е лято, докато южното полукълбо излиза от зимния мрак.

Но по-тъмният от обичайния вид на северното полукълбо може да се дължи на „неизвестен сезонен процес, засягащ по-специално полярните аерозоли“, казва НАСА.

Изсветляването близо до ръба на диска на Сатурн може да се дължи на метанова флуоресценция на голяма надморска височина (процесът на излъчване на светлина след поглъщане на светлина) или емисии в йоносферата на планетата, или и на двете.

Допълнителни изследвания на Сатурн

Стартирал дейност на Коледа през 2021 г., Уеб търси ненаблюдавани образувания и надниква в прашни облаци, където в момента се формират звезди и планетарни системи.

Това последно детайлно изображение идва само седмици, след като телескопът запечата рекорден воден стълб, изригващ от спътника на Сатурн Енцелад.

През годините атмосферата и пръстените на Сатурн са наблюдавани и от други мисии, като Пионер 11 на НАСА, Вояджърс 1 и 2, космическия кораб Касини и космическия телескоп Хъбъл.

В бъдеще допълнителни и по-дълбоки експозиции от Уеб ще помогнат на астрономите да изследват по-бледите пръстени около Сатурн, според НАСА. Тези нови наблюдения от телескопа „са само намек за това, което ще добави той към историята на планетата през следващите години“.