Тази седмица беше измерена най-високата глобална температура, регистрирана някога, според данни от две агенции за проследяване на климата.

В понеделник средната глобална температура достигна 17.01 градуса по Целзий - най-високата стойност в данните на Националния център за прогнозиране на околната среда на САЩ, която датира от 1979 г.

Във вторник тя се покачи още повече, достигайки 17.18 градуса. Предишният рекорд от 16.92 градуса е поставен през август 2016 г.

Службата на Европейския съюз за изменението на климата Коперник в сряда също обяви, че измерената температура в понеделник е рекордна в нейния набор от данни.

Експертите предупреждават, че тази година рекордът може да бъде подобрен още няколко пъти. Робърт Роуд, водещ учен в Berkeley Earth, посочи в публикация в Twitter във вторник, че светът „може да преживее няколко още по-топли дни през следващите 6 седмици“.

Този глобален рекорд е предварителен, но е и индикация за това колко бързо светът се загрява, изложен на комбинацията от феномена Ел Ниньо и изменението на климата.

„Този рекорд няма да се задържи дълго, тъй като лятото в северното полукълбо все още предстои, а Ел Ниньо се развива“, според Фридерике Ото, старши преподавател по климатични науки в Grantham Institute for Climate Change and the Environment в Обединеното кралство.

Тази година вече бяха счупени топлинните рекорди по целия свят с опустошителни последици.

Американски щати бяха обхванати от жестока гореща вълна в края на юни с трицифрени температури по Фаренхайт и екстремна влажност. Високите температури в Мексико убиха най-малко 112 души от март насам.

Изпепеляваща гореща вълна в Индия взе най-малко 44 жертви в щата Бихар. Китай регистрира най-големия брой горещи дни (в които максималната дневна температура надхвърли 35 градуса) за период от шест месеца, откакто се водят данни.

Обединеното кралство регистрира най-горещия юни, откакто се води статистика през 1884 г., според националната метеорологична служба на страната Met Office. Средната температура за месеца е 15.8 градуса, счупвайки предишния рекорд с 0.9 градуса повишение.

Тъй като климатичната криза се задълбочава, учените са категорични, че рекордните горещи вълни ще стават по-чести и по-тежки, посочва CNN.