Най-голямата сферична структура в света се настани върху силуета на Лас Вегас като огромен космически кораб - черен и мистериозен, а през нощта окъпан в светлина.

MSG Sphere няма да отвори врати за публика поне още три месеца, но очакването расте.

С височина 111 и ширина 157 метра, това е най-голямата сферична структура в света. Театърът й във формата на купа е дом на LED екрана с най-висока разделителна способност на планетата.

А екстериорът й е снабден с 1.2 милиона светодиода с размер на хокейна шайба, които могат да бъдат програмирани да създават динамични изображения в огромен мащаб – всъщност, отново най-големия в света.

Не е лесно да привлечеш вниманието в град, който се гордее със световноизвестни атракции, като танцуващите фонтани на Bellagio, полупълномащабно копие на Айфеловата кула, втората по височина наблюдателна кула в западното полукълбо и лъч светлина, видим на стотици километри.

Но MSG Sphere успява да предизвика възторжени реакции, съобщава CNN. Екстериорът й ще бъде осветен всеки ден и нощ с анимации и други изображения, понякога свързани със сезона. Например, може да се трансформира в гигантска тиква на Хелоуин и снежно кълбо на Коледа.

Мястото ще бъде домакин на музикални, филмови и спортни събития. Sphere е проектирана от архитектурната компания Populous, която стои зад много от най-добрите спортни арени в света. Разходите за строителство, надути от пандемията, се покачиха до 2.3 милиарда долара.

Глобусът побира почти 18 000 души, разположен е на една пресечка на изток от легендарния Las Vegas Strip и ще бъде свързан с пешеходна алея с Venetian resort complex.

Съоръжението ще бъде открито на 29 септември с U2:UV Achtung Baby Live at Sphere - поредица от 25 концерта, посветени на знаковия албум на ирландската група от 1991 г. Achtung Baby, която ще продължи до средата на декември. Цените на билетите започват от $140.

Мястото ще бъде домакин на ексклузивни прожекции на „Пощенска картичка от Земята“ - филм на Дарън Аронофски, който обещава да се възползва напълно от огромния екран на Sphere, за да предложи на зрителите зашеметяваща обиколка на планетата.

През ноември Гран При на Формула 1 в Лас Вегас ще премине през Sphere, която ще бъде домакин и на състезания по бокс, смесени бойни изкуства и други събития.

Но основното й предназначение е да бъде място за музика на живо, предлагайки удивително аудио озвучаване чрез повече от 160 000 високоговорителя.

Сферата е оборудвано с хаптични седалки, които могат да вибрират, за да съответстват на случващото се на екрана, както и с 4D машини, имитиращи вятър, различни темератури и дори миризми.

И ако всичко звучи малко пресилено, хубаво е да си припомним, че това все пак е Лас Вегас. Остава да видим дали Sphere ще изпълни екстравагантните си обещания.