Глобалните приходи от т. нар. облачни услуги са нараснали с 22.9% на годишна база през 2022 г. и достигат нов исторически връх от близо 550 млрд. долара, съобщава електронното издание Techradar.  

Най-забележимо остава влиянието на сектора на т. нар. SaaS приложения (Software as a Service, от англ. - софтуер като услуга ), които генерират почти половината (45.1%) от общите приходи на глобалния "облачен" бизнес за миналата година.

Те надвишават почти два пъти тези, генерирани от т. нар. IaaS приложения (Infrastructure as a Service, инфраструктура като услуга), които остават на второ място с 21.2% от приходите.

Резултатите са от проучване на IDC Tracker, което събира данни от 850 компании за облачни услуги в 49 страни по света.

От общо 545.8 милиарда долара приходи от облачни услуги, отчетени през 2022 г., IDC твърди, че около 246.3 милиарда долара идват от SaaS приложения.

Въпреки че заедно представляват две трети (66.3%) от пазара, SaaS и IaaS приложенията регистрират лек спад в общия пазарен дял, отстъпвайки място на PaaS приложенията (Platform as a Service, или платформа като услуга). 

Amazon Web Services продължава да държи лидерска позиция по отношение на пазарния дял. Компанията представлява 40.5% от сектора на основните облачни услуги. Microsoft е на второ място с 21.5%, докато Google Cloud изостава на трето място с 6.1%.

Анализът на IDC показва, че компаниите продължават да инвестират в облачни услуги, благодарение на значителния интерес към изкуствения интелект.

"Следващото поколение SaaS приложения ще се възползва от напредъка в AI, за да осигури безпрецедентни подобрения на производителността в персонализирането и клиентското изживяване, както и оперативна ефективност, като същевременно предефинира функционалните пазари в различните индустрии", коментира Франк Дела Роза, вицепрезидент по изследванията в IDC. 

По думите му, секторът на SaaS приложенията не показва никакви признаци на освобождаване на място за други сектори, тъй като продължава да привлича значителни приходи.