Лихвите по ипотечните кредити у нас все още са близо до най-ниските си нива. Ускореното кредитиране носи все по-големи приходи на банките от началото на 2023 г.

За първите пет месеца на настоящата година домакинствата са платили на финансовите трезори съвкупните 744 млн. лева лихви по заеми. Сумата е по-голяма за потребителските кредити – 513 млн. лева, докато по жилищните е малко над 230 млн. лева.

Платените и дължими лихви са с близо 92 млн. лева повече спрямо година по-рано, сочи справка на Darik Business Review. Основната причина - днес домакинствата у нас дължат на търговските банки 35.9 млрд. лева спрямо 31.1 млрд. лева преди година.

Какви са лихвите днес?

Средните лихви по жилищните кредити в лева в края на май са на ниво от 2.60%. Рекордно ниските стойности от 2.48% бяха отчетени през юли миналата година. 

Лихвите са по-високи по заемите в евро (3.7%), достигнали минимално ниво от 2.81% към миналия юни.

Средните лихви по потребителските кредити в евро са на нива от 4.68%, докато заемите в лева (предпочитани у нас) са с лихви от 8.66 на сто, сочат данни на БНБ.

От началото на годината новите потребителски кредити са на стойност 3.4 млрд. лева, докато жилищните заеми, включително и тези за рефинансиране и предоговаряне възлизат на 2.7 млрд. лева.