Пазарът на жилищни имоти в Атина отчита ръст от повече от 30% за последната година до 30 юни, пише Ekathimerini.

Данни от имотния индекс на Spitogatos сочат, че в преградието на Атина - Илио, цените на жилищата нарастват с 32 на сто спрямо същия период на миналата година. Средната цена на имотите в Илио вече е 1 830 евро/кв. м спрямо 1 385 евро/кв. м преди 12 месеца.

Това означава, че апартамент от 100 кв. м, който миналата година се е продавал за 138 500 евро, днес може да се купи за 183 000 евро, или с 44 500 евро повече. 

Разбира се, подобно увеличение на цените, при това за такъв кратък период от време, не може да се смята за нормално, дори и ако се вземат предвид програмата My Home или малкото имоти за продажба на пазара.

Интересът към покупка на имоти от страна на чужди граждани в определени райони на Атина е слаб, което още повече поставя под съмнение високите цени в момента.

Според експертите, голяма част от повишението се дължи на спекула от страна на продавачите/собствениците, както и от брокерите на имоти в страната, обещаващи, че ще им осигурят купувачи при настоящите цени. 

Феноменът е все по-ясно изразен в последните месеци, тъй като поради ограниченото предлагане агенциите се надпреварват в привличането на нови клиенти.

Средните цени на жилищата в Агия Параскеви, разположено на 10 км от Атина, са се повишили с 27% през периода и вече са 3 650 евро/кв. м. Жилище от 100 кв. м там вече може да се купи на цена, която е със 76 500 евро по-висока спрямо година по-рано.

Цените в Зографу (на около 5 км от Атина) нарастват с 26%, до 2 558 евро/кв. м, а в Калитеа (Южна Атина) повишението е от 23% до 2 362 евро/кв. м.