Бившият италиански премиер Силвио Берлускони почина на 86-годишна възраст през юни. Близо месец след неговата кончина беше отворено и завещанието на милиардера, разполагащ със състояние от 6.8 млрд. долара.

Според него, всички активи на Берлускони ще бъдат наследени от петте му деца от две различни майки. Марина, Пиер Силвио, Барбара, Елеонора и Луиджи вече са милиардери, пише Forbes.

Най-голямата част от империята на Берлускони е свързвана с Fininvest.

Инвестиционната му компания е основана през 1978 г. и притежава 49% от медийната и комуникационна компания MediaForEurope, 30% от инвестиционната банка Mediolanum, 53% от капитала на издателската компания Mondadori, имотни компании, футболния тим Монца, както и исторически театър в Милано.

Съгласно италианските закони, 2/3 от богатството на покойниците, които нямат живи съпруги по време на смъртта си, следва да се разпределят поравно между всичките им деца.

Останалата 1/3 от състоянието може да се даде по усмотрение на покойника. Решението на Берлускони е да го даде на Марина и Пиер Силвио, които ще контролират по 26.5% от инвестиционната компания, а Барбара, Елеонора и Луиджи ще имат дял от 15.6%.

Марина и Пиер Силвио са деца на Берлускони от първия му брак с Карла Дал'Ольо. 

Те също така ще си разпределят и останалите активи на милиардера, сред които са имоти и вили в Италия, Франция и Антигуа.

Изчисления на Forbes сочат, че Марина и Пиер Силвио ще разполагат с по 1.9 млрд. долара, докато състоянието на останалите трима ще е 1 млрд. долара.