Според Европейската космическа агенция, до няколко седмици на Земята ще падне неработещ космически кораб с размерите на малък автомобил, съобщава Sky News.

Агенцията твърди, че 1.3-тонният сателит Aeolus е с изчерпано гориво и пада с около 0.6 мили (1 км) на ден.

От дребни частици до тела с диаметър няколко км: Какво са метеоритите

Въпреки че голяма част от него ще изгори в атмосферата, очаква се някои отломки да достигнат повърхността на планетата - най-вероятно в края на юли или началото на август, посочва darik.bg.

Метеорит? Ярка светлина с последвал взрив уплаши хората в различни градове (видео)

При първата по рода си маневра космическата агенция, в която участва и Обединеното кралство, ще изразходва останалото гориво в опит да насочи безопасно космическия апарат към отдалечена част на планетата.

„Да пропътуваш Вселената, за да се разбиеш в Северозападна България“ и още от Фейсбук за падналия метеорит

Тим Флорер, ръководител на Службата за космически отпадъци на Европейската космическа агенция, заяви: "Този асистиран опит за влизане в атмосферата надхвърля правилата за безопасност на мисията, която е планирана и проектирана в края на 90-те години на миналия век.

"След като ЕКА и индустриалните партньори установиха, че е възможно да се намали допълнително и без това минималният риск за живота или инфраструктурата, колелата бяха задействани", добави той.