Британският предприемач и авантюрист Ричард Брансън е роден на днешната дата през 1950 г. Той е основател и главен изпълнителен директор на Virgin Group Ltd., която контролира на 400 компании в различни сфери.

Милиардерът е известен и със своите публични рекламни кампании и поставянето на рекорди в различни екстремни дисциплини.

Брансън страда от дислексия и е слаб ученик, а в последния му ден в училище директорът му казва, че или ще свърши в затвора, или ще стане милионер. Брансън прекъсва средното си образование и създава първото си успешно бизнес начинание още като тийнейджър със списанието Student.

Когато списанието започва да губи пари в края на 60-те години, той основава Virgin Mail Order Records (която носи това име, защото Брансън се смята за неопитен в бизнеса), за да набере средства и през 1971 г. отваря първия дискаунт магазин за музикални плочи във Великобритания.

През 1973 г. той помага за основаването на Virgin Records, която бързо се превръща в основния звукозаписен лейбъл в световен мащаб за пънк и ню уейв музика.

През 1984 г. става мажоритарен акционер в авиокомпания, която преименува на Virgin Atlantic Airways. Започвайки само с един самолет, превозвачът успява да се задържи на пазара, въпреки ожесточената конкуренция от страна на установени авиокомпании.

През 1992 г. Брансън продава Virgin Records, за да набере допълнителни средства за Virgin Atlantic.

До 90-те години на миналия век конгломератът Virgin, който е сред най-големите непублични компании във Великобритания, вече включва около 100 бизнеса, в това число и Virgin Megastores.

През 2004 г. Брансън създава Virgin Galactic - компания за космически туризъм, която има за цел да започне да предлага суборбитални пътнически полети.

През 2006 г. милиардерът продава мобилния оператор Virgin Mobile, но остава най-големия акционер в компанията, която впоследствие е преименувана на Virgin Media, Inc.

През 1986 г. Брансън е част от двучленния екипаж, който поставя рекорд за най-бързо прекосяване на Атлантическия океан с моторна лодка. Година по-късно той и шведът Пер Линдстранд прекосяват Атлантическия океан с балон с горещ въздух, а през 1991 г. и Тихия океан.

Брансън е член на екипи, които правят три неуспешни опита за околосветско пътешествие с балон с горещ въздух в края на 90-те години.

През 2021 г. той е част от суборбитален полет с космически кораб на Virgin Galactic. Мисията продължава около час, достигайки до ръба на Космоса на максимална височина от около 86 км, а на 70-годишна възраст Брансън се превръща в най-възрастния човек, летял в космоса.

Проблеми с бизнеса по време на пандемията

През март 2020 г., по време на пандемията от COVID-19, когато международните полети намаляват с около 60%, Брансън и Virgin са критикувани заради молба към служителите на компанията да вземат по осем седмици неплатен отпуск.

Като реакция на пандемията, Брансън предостави своя част остров като обезпечение по заем за спасяването на Virgin Atlantic от фалит. През май 2020 г. компанията обяви, че ще освободи 3000 сужители и ще намали броя на самолетите си до 35 до лятото на 2022 г.

Неуспешни бизнес начинания

Заедно с множеството си успехи, Брансън има и редица неуспешни бизнес начинания, като Virgin Cola, Virgin Cars, Virgin Publishing, Virgin Clothing и Virgin Brides.

Той обаче гледа оптимистично на неуспехите и казва: "Предполагам, че тайната на това човек да се завръща отново след неуспехите е не само да не се страхува от тях, но и да ги използва като инструменти за мотивация и обучение.

Няма нищо лошо в това човек да прави грешки, стига да не повтаря едни и същи грешки отново и отново."

Множеството благотворителни дейности на Брансън включват и направено през 2006 г. обещание да инвестира 3 млрд. долара за намаляване на глобалното затопляне в следващото десетилетие.

Авторът и активист Наоми Клайн обаче го разкритикува за това, че е допринесъл с "доста под 300 млн. долара" към инициативата към 2014 г., което е много под първоначално заявената цел.

Брансън основава и Virgin Startup - официален партньор на програмата на британското правителство за заеми, отпускани на стартиращи компании. Посредством тази нова организация той предоставя заеми на британски предприемачи на възраст между 18 и 30 г.