Meta представи комерсиална версия на своя AI модел с отворен код Llama.

Компанията ще предостави на стартиращите фирми и на останалите потребители мощна безплатна алтернатива на скъпите патентовани езикови модели с изкуствен интелект, продавани от OpenAI и Google.

Новата версия на модела, наречена Llama 2, ще се разпространява от Microsoft чрез нейната облачна услуга Azure и ще работи на операционната система Windows, съобщава Meta в публикация в своя блог, позовавайки се на Microsoft като "предпочитан партньор" за изданието.

Моделът, който Meta преди това предоставяше само на академични институции за изследователски цели, също ще бъде достъпен чрез директно изтегляне и чрез Amazon Web Services, Hugging Face и други доставчици.

„Отвореният код стимулира иновациите, защото позволява на много повече разработчици да изграждат нови технологии. Вярвам, че ще се отключи по-голям напредък, ако екосистемата беше по-отворена“, коментира изпълнителният директор на Meta Марк Закърбърг, цитиран от Ройтерс. 

Превръщането на усъвършенстван модел като Llama в широкодостъпна и безплатна платформа за бизнеса, която той може да надгражда, заплашва да "разбърка" ситуацията на зараждащия се пазар за генеративен AI софтуер.

Това важи най-вече за утвърдените играчи, като OpenAI, кято също е подкрепяна от Microsoft и вече предлага продуктите си на бизнес клиенти чрез Azure .

Първата версия на Llama беше конкурентна на моделите, които захранват ChatGPT на OpenAI и чатбота Bard на Google, докато новото ѝ издание е обучено на базата на 40% повече данни от своя предшественик, с повече от 1 милион анотации от хора за фина настройка на качеството на резултатите.
 
Стратегията на Meta е в унисон с плановете на най-големите конкуренти на компанията в сферата на облачните технологии, като Microsoft, Alphabet и Amazon, да предоставят на бизнес клиентите набор от AI модели, от които да избират.

Amazon, например, предлага достъп до Claude - платформа за изкуствен интелект, разработена от стартъпа Anthropic. Тя е допълнение към собственото семейство от AI модели на Amazon от серията Titan.

Google също заяви, че планира да направи Claude и други модели достъпни за своите облачни клиенти. Досега Microsoft се фокусираше върху предоставянето на технологиите на OpenAI в Azure.

На въпрос защо компанията ще подкрепя предложение, което може да влоши стойността на OpenAI, говорител на Microsoft коментира, че предоставянето на избор на разработчиците в типовете модели, които могат да използват, ще помогне да се разшири позицията му като облачна платформа за работа с AI.

От гледна точка на Meta, една процъфтяваща екосистема с отворен код от AI технология, изградена с помощта на нейни модели, може да попречи на плановете на съперниците ѝ да печелят приходи, особено ако разработчиците могат да използват също толкова мощни системи с отворен код безплатно.

Meta също така смята, че може да се възползва от напредъка, корекциите на грешки и продуктите, които могат да произлязат от модела ѝ, превръщайки се в основна за иновациите на AI, както направи през последните няколко години с широко възприетата рамка за AI с отворен код PyTorch.

Закърбърг изтъкна пред инвеститорите през април, че като платформа за социални мрежи, Meta може да спечели повече чрез подкрепа на начини за намаляване на инфраструктурните разходи и увеличаване на създаването на нови инструменти, насочени към потребителите.

Това би могло да привлече хора към нейните услуги, поддържани от реклами, с по-ефективен финансов резултат, отколкото чрез такси за достъп.

„За разлика от някои други компании в пространството, ние не продаваме услуга за облачни изчисления. За нас е много по-добре, ако индустрията стандартизира основните инструменти, които използваме и следователно можем да се възползваме от подобренията, които другите правят“, каза още изпълнителният директор на Meta. 

Освобождаването на Llama в "дивата природа" на пазара обаче също е свързано с рискове, тъй като може да даде възможност на някои злонамерени участници да създават продукти без особено внимание към контрола за безопасност.

През април изследователи от Станфорд свалиха от употреба чатбот, който бяха създали за 600 долара, използвайки версия на първия модел Llama, след като започна да генерира обидни и агресивни текстове.

Ръководителите на Meta вярват, че публичните издания на техните технологии в действителност намаляват рисковете за безопасността, тъй като използват "мъдростта на тълпата" за идентифициране на проблеми и изграждане на устойчивост.

Компанията също така казва, че е въвела политика за „приемлива употреба“ за комерсиалната версия на Llama, която забранява моделът да се ползва за определени неща, включително насилие, тероризъм, експлоатация на деца и други престъпни дейности.