Основателят и председател на Yanolja Лий Сун-джин започва доходоносната си кариера в туристическата индустрия като чистач в мотел.

Натрупаният опит го вдъхновява да създаде сайта за резервации Yanolja през 2007 г. Сега Yanоlja е и популярно туристическо приложение, а марката се превръща в глобален феномен с над 57 милиона изтегляния, според нейния уебсайт.

Успехът ѝ помага на Лий да натрупа солидно лично състояние. Неговото богатство в момента се оценява на 1.2 млрд. долара, като идва от това, че той и неговото семейство притежават близо една трета от Yanolja, според Forbes.

Той дори дебютира в класацията на 50-те най-богати южнокорейци тази година.

Yanolja обаче е създадена от необходимост, а не от любов към пътуванията. Лий остава сирак на ранна възраст и прекарва по-голяма част от детството си при родини, пише Bloomberg.

Когато е на 23 г., Лий чисти стаите в “любовен хотел” — вид мотел, който предлага краткосрочен престой срещу почасово заплащане, срещу което получава редовно заплата и има покрив над главата си.

“Чувствах се нещастен всеки ден, но издържах,” казва през 2017 г. Лий пред Bloomberg.

Той спестява, инвестира в акции и дори започва бизнес със салати, според изданието. Когато това негово начинание претърпява неуспех, той се насочва към индустрията на хотелиерството и ресторантьорството и това се случва в подходящия момент.

Предвид своята достъпност, любовните хотели са считани за безопасно място за проституиращите в началото на новия век, а тази стигма се отразява негативно на бизнеса, казва главният изпълнителен директор на Yanolja Ким Чен-юн пред CNBC през 2019 г.

Когато Южна Корея приема закон срещу проституцията през 2004 г., Лий се опасява, че мотелите, които му осигуряват сигурност, ще фалират.

Затова той решава да ребрандира т. нар. любовни хотели. Лий създава платформа за рецензии на хотели през 2005 г., която две години по-късно се превръща в Yanolja. Неговата цел е да модернизира хотелите и да убеди младите двойки и туристите, че те са безопасни, удобни и евтини.

“Ако всички мотели разчитаха на любовта, те щяха да умрат от глад,” казва Лий пред Bloomberg.

Ким казва, че работата на Лий като чистач, по време на която може да следи за потребителското изживяване на гостите на любовните хотели, всъщност, е в негова полза. Тя му дава предимство при адаптирането на платформата към нейните потребители. 

“Смятам, че подобен тип опит е много, много полезен за разбирането на естеството на  индустрията,” казва Ким.

През юни 2019 г. при рунд за набиране на финансиране Yanolja се превръща в осмия южнокорейски “еднорог”, след като пазарната ѝ капитализация надхвърля 1 млрд. долара.

Две години по-късно инвестиционната компания SoftBank Vision Fund 2 купува миноритарен дял в Yanolja за 1.7 млрд. долара при пазарна оценка от 6.7 млрд. долара, според Forbes.

Сделката със SoftBank предизвика спекулации за евентуално IPO на Yanolja. Компанията обаче все още не е публична, а Ким дори заяви през юли 2022 г. , че Yanolja не бърза да обяви IPO на фона на възстановяващата се туристическа индустрия след пандемията от COVID-19.

Компанията разширява дейността си значително извън резервациите, като през 2021 г. пусна услугата Yanolja Cloud – собствен софтуер с изкуствен интелект за други платформи в сферата на туризма и отдиха.

Сега 19 милиона потребители използват софтуерните платформи на Yanolja за резервации, пътувания и управление на имоти, според уебсайта на компанията.

Този обхват е нещо, с което можем да се гордеем, казва Ким пред Reuters през 2019 г., но компанията също така постига целта на Лий да промени културата и възприятието на любовните хотели.

“Преди това много хора се срамуваха да посещават мотели,” казва Ким. “Ние обаче привличаме гости, дори с туристическа цел. Това е най-голямата промяна.”