Защо Европа не може да възпроизведе бляскавите постижения на Силициевата долина?

"Ние не сме просто някакви некомпетентни европейци, които са добри само в това да ходят на плаж," казва Лео Апотекер.

Апотекер ръководеше SAP - германската компания за бизнес софтуер, която се превърна в лидер в своята сфера. Той също така за кратко беше начело на щатския гигант Hewlett-Packard.

Експертът смята, че Европа има много какво да предложи.

69-годишният Апотекер, който е частично пенсиониран, поделя времето си между Париж и Лондон, а през последното десетилетие консултира малки софтуерни компании.

Днес той има нова роля, като един от екипа ветерани, решени да сложат край на слабото представяне на Европа по отношение на създаването на гигантски технологични компании.

Апотекер е част от Boardwave, която е дело на Фил Робинсън - бивш ръководител на британска софтуерна компания, живял в Силициевата долина, който се оттегля, след като е диагностициран с Паркинсон.

Boardwave се ражда от размишленията на Робинсън за това какво би могъл да направи, за да издигне технологичната сцена в Европа на нивото на тази в Калифорния. Апотекер се присъединява към Boardwave ден, след като уебсайтът на инициативата става активен.

И двамата са мотивирани от неотложното усещане за отминаващо време и от желанието да спестят на бъдещите поколения технологични пионери болките, които те са понесли.

Апотекер посочва, че в Европа има лидери. Той очертава специализирани сфери, като програмите за промишлен дизайн и лидерството на Великобритания по отношение на финансовия софтуер. Финтех компаниите в Лондон също имат неговото одобрение.

Защо обаче няма повече такива?

Той отхвърля традиционния аргумент, че намирането на финансиране е много по-лесно в САЩ. "Не смятам, че тук става въпрос за набирането на капитали, в Европа има много компании за рисков капитал."

Инвеститорите ще вложат 50 млрд. долара в европейски технологични компании през 2023 г., според данни на компанията за рисков капитал Atomico.

Един от проблемите на европейските предприемачи е липсата на себеподобни. "Живял съм в Силициевата долина и около теб винаги има група от хора, които могат да дадат съвет. Когато ръководех SAP и имах нужда от съвет, разговарях със стената," казва Апотекер.

"Boardwave се опитва да бъде ментор за други шефове на компании. Да си начело може да бъде много самотна работа. Притесняваш се за нещо посред нощ и то продължава да те „изяжда“. Стойността на това човек да може да вдигне телефона и да говори с някого, е огромна."

Той смята, че екипът на Boardwave ще спаси неговите млади наследници от тези безсънни нощи и ще насочва големи идеи към реализирането им.

На Апотекер все още му се иска да е имал съпричастен лидер, с когото да споделя притесненията си, когато е бил начело на SAP. "Имаше много решения в SAP, с които се затруднявах и ми се иска да имаше някой, който да е бил там преди мен и с когото да мога да обменя идеи."

Boardwave също така се ражда от усещането, че времето не е на страната на мъдрите стари типове. "Голяма част от малкото коса, която ми е останала, е посивяла. Готов съм да прекарвам времето, което ми е останало, за това."

Това включва и разговори за решения, които не са се оказали успешни. "Ние говорим за грешките, които сме допуснали. Направихме много грешки и бяхме прави за някои неща."

Скептицизмът в Европа често е посочван като контрастиращ на преобладаващия оптимизъм в Силициевата долина.

Въпреки това, Апотекер цени способността да се задават проницателни въпроси в индустрия, в която е имало и редица измамни бизнес начинания, като Theranos - стартъп компанията от Силициевата долина. Нейната основателка Елизабет Холмс отскоро излежава 11-годишна присъда за измама.

"Аз съм със смесен германски и френски произход и мога да бъда циничен и скептичен, но превръщам това в предимство," казва инвеститорът.

Неговият колега - 58-годишният Робинсън, говори открито за това как болестта на Паркинсон го мотивира. "Натрупал съм много знания в софтуерния сектор и искам да ги споделя с други, преди мозъкът ми да стане на каша."

Той получава една от първите дипломи по компютърни науки във Великобритания и започва работа в Силицивата долина на 23-годишна възраст, стартирайки впечатляваща кариера в сферата на бизнес софтуера.

"Смятам, че Европа има голям набор от таланти, но той е фрагментиран. Тук те са разпръснати на 1 600 км, докато Силициевата долина е дълга 65 км," казва той.

Мъжът основава Boardwave на кухненската си маса през 2022 г., а сега инициативата вече има 800 членове, главни изпълнителни директори и основатели на компании от цяла Европа.

Регистрираните в Boardwave стартъпи могат да се свързват с тези ментори. Boardwave има за цел да ги преведе през критичния етап от достигането на оборот от 100 милиона, когато те вече могат да разперят криле на международната сцена.

Други установени инициативи отразяват желанието на Boardwave да разширява най-високото ниво на технологичния сектор в Европа. Финландия е домакин на огромно ежегодно събиране на име Slush, където технологични стартъп компании могат да се срещнат с потенциални инвеститори.

Шефът на успешната финландска компания в сферата на киберсигурността WithSecure Юхани Хинтика също консултира безвъзмездно местни стартъп компании и е съгласен с концепцията зад Boardwave. "Хората наистина се допитват за съвети и аз се опитвам да давам своя принос."

Той обаче признава, че новаторите са ограничени от фрагментацията на Европа и многото бизнес култури за разлика от огромния местен пазар, от който могат да се възползват щатските компании.

Вечно амбициозният Апотекер посочва производителя на самолети Airbus като голямата европейска пътеводна светлина. "Европейските авиокомпании се обединиха, за да се изправят срещу Boeing и Airbus вече е най-голямата в света."