Температурите надхвърлиха 50°C в части от САЩ и Китай в неделя.

Световната метеорологична организация предупреди, че горещата вълна в Европа може да продължи и през август, предава BBC.

Милиони по света са под предупреждения за екстремни горещини, докато властите алармират за опасност за живота от високите температури, посочва darik.bg.

Жегите продължават, може и да се усилят през следващата седмица

Не се очаква нощното време в Европа и САЩ да донесе масово облекчение, тъй като температурите остават над 30°C на места, включително Аризона или Южна Испания. Големи райони по света видяха отново отблизо в понеделник какъв е животът при екстремни температури:

  • Температурата в долината на смъртта в Калифорния достигна 53.9°C в неделя. Най-високата температура, регистрирана на Земята, е 56.7°C.
  • Китай временно счупи рекорда за най-висока температура за всички времена в неделя, когато регистрира 52.2°C в своя западен регион Синцзян, според Метеорологичната служба на Обединеното кралство.
  • Температурите в Южна Испания в понеделник достигнаха максимум от 46°C. Очаква се топлината да се засили в Италия, където в Сардиния се прогнозират 46°C. В Източна Европа също ще стане по-горещо.

Как да охладим тялото си в горещите летни дни по естествен начин

Учените казват, че изменението на климата прави горещите вълни по-дълги, по-интензивни и по-чести.

„Екстремното време – все по-често срещано явление в нашия затоплящ се климат – оказва голямо въздействие върху човешкото здраве, екосистемите, икономиките, селското стопанство, енергията и водоснабдяването“, казва генералният секретар на Световната метеорологична организация проф. Петери Таалас.

„Трябва да увеличим усилията си, за да помогнем на обществото да се адаптира към това, което, за съжаление, се превръща в ново нормално“, добавя той.

Това подчертава неотложната необходимост от намаляване на емисиите на парникови газове възможно най-бързо и дълбоко, предлага той.

“Организмът става микровълнова фурна”. Какво е топлинен удар и защо е толкова опасен

„Не сме в стабилен климат“

Водещият британски учен д-р Фредерике Ото от Imperial College London казва пред BBC, че „това, което виждаме в момента, е точно това, което очакваме в свят, в който все още изгаряме изкопаеми горива“.

Хората са „на 100% зад“ възходящата тенденция на глобалните температури, обяснява тя.

Светът вече се е затоплил с 1.1°C след индустриалната революция, когато хората започнаха да изгарят изкопаеми горива, като въглища, нефт и газ, които отделят въглероден диоксид в атмосферата.

Д-р Ото казва, че "нямаме представа как ще изглежда новата норма, защото „не сме в стабилен климат“.

Как да се предпазим от жегите

Ще разберем как изглежда новият климат, едва след като светът спре да изгаря изкопаеми горива и премине към зелена енергия, предполага тя.

Международната агенция по енергетика заяви, че не може да има нови проекти за нефт, газ или въглища, ако правителствата са сериозни за справяне с изменението на климата.

Учените казват, че Европа се затопля по-бързо, отколкото много климатични модели прогнозират. Използвайки много мощни компютри, моделите могат да сравнят свят, засегнат от изменението на климата, със свят без въздействието на глобалното затопляне.

„Има го чувството, че всичко излиза извън контрол. Имаме много работа, за да установим точно какво се случва“, обяснява проф. Клоук.

Държавите остават неподготвени за реалността на прекомерната топлина, обяснява Джули Ариги, временен директор на климатичния център на Червения кръст и Червения полумесец.

„Ако не сме готови за днешната жега, определено не сме готови за утрешната жега. Рискът само се увеличава“, казва тя.

В Гърция 1200 деца бяха евакуирани от ваканционни лагери заради избухнали горски пожари. Пламъци унищожиха къщи на испанския остров Ла Палма през уикенда.

Навлязохме в типичното горещо българско лято

Във Финикс, Аризона, температури над 43°C се задържат в продължение на 18 дни. Градът раздава вода и охлаждащи кърпи, както и отваря центрове за почивка, за да помогне на жителите да се справят.

„Тези горещи вълни са плашещи... Знаем, че това ще бъде наистина смъртоносно“, казва пред BBC проф. Хана Клоук от университета в Рединг, Обединеното кралство.

Тя казва, че повече от 61 000 души са починали от горещини в Европа миналата година и тази година  числата ще бъдат подобни.