Само 1% от всички жилища в САЩ са сменили собствеността си през първото полугодие на 2023 г. - най-ниският процент от поне десетилетие, сочат данни на Redfin.

Едва около 14 на всеки 1 000 съществуващи домове са сменили собственика си през първите шест месеца на годината, в сравнение с 19 на всеки 1 000 за същия период на 2019 г.

Това означава, че купувачите на жилища разполагат с 28% по-малки имоти, от които да избират, в сравнение с преди пандемията.

Процентът тогава е доста типичен за съвременния имотен пазар, според Redfin, но при един по-активен пазар би трябвало да се продават между 40 и 50 жилища на всеки 1 000.

Основната причина за това толкова малко жилища да са продадени тази година е, че на пазара няма много имоти за покупка, а хората не могат да си позволят по-високите лихви по ипотечните кредити.

Нарасналият интерес към закупуването на жилища по време на пандемията изчерпва предлагането, което не е попълнено.

Броят на имотите на пазара е на исторически минимум, тъй като настоящите собственици на жилища изчакват със своите супер ниски лихви по ипотечните кредити от 2%, 3% или 4% и отлагат купуването на имот при лихви от 6% или 7%.

“Бързото нарастване на лихвите по ипотечните кредити създава затруднения на много американци, които искат да купят жилище, като ограничава предлагането и прави имотите, които излизат на пазара, прекалено скъпи,” казва заместник-главният икономист на Redfin Тейлър Мар.

“Стандартното жилище се продава на цена, която е с около 40% по-висока, в сравнение с преди пандемията,” допълва той.

Падането на лихвите по ипотеките до около 5% би накарало собствениците на жилища да се почувстват по-комфортно при вземането на решение да продадат настоящото си жилище и да купят друго. По-ниските лихви биха понижили месечните вноски по кредитите.

Най-трудни за намиране са по-малките жилища в градските райони. Едва 11 на всеки 1 000 градски жилища с две или три спални са сменили собствениците си през 2023 г.

Купувачите на жилища в Калифорния са сред най-затруднените по отношение на предлагането. Едва 6 на всеки 1 000 жилища в Сан Хосе са продадени през 2023 г., като нивата са сходни в Оукланд и Сан Диего.

На противоположния полюс са купувачите в Нашвил, Остин и Нюарк, които относително лесно намират нови жилища, а в тези метрополисни райони през първото полугодие са продавани 20 на всеки 1 000 жилища.

Продажбите се свиват с най-много в предградията, като купувачите разполагат с 33% по-малко къщи, в сравнение с 2019 г., от които да избират.

Причината е, че този тип жилища бяха много популярни по време на пандемията. Служителите, които можеха да работят дистанционно, се насочваха към предградията и купуваха по-големи имоти с място за работа от вкъщи.