Жилищният пазар в САЩ е изгубил 2.3 трлн. долара от стойността си от достигнатия през 2022 г. връх, след като продажните цени се понижиха, сочи нов доклад на Redfin.

Това се равнява на 4.9% спад, отбелязвайки най-голямото понижение за периода от юни до декември в процентно изражение от 2008 г. насам.

Общата стойност на жилищата в САЩ е 45.3 трлн. долара в края на миналата година. Това е с 6.5% повече, в сравнение с декември година по-рано, но е най-малкото увеличение на годишна база от август 2020 г.

От Redfin посочват като причина намаляващото търсене, след като затягането на паричната политика от страна на Федералния резерв на САЩ повиши лихвите по ипотеките до 20-годишен връх от 7.08% през ноември.

По-слабото търсене пък доведе до спад в цените. Осреднената продажна цена на жилищата в САЩ е 383 249 долара през януари, като отчита 11.5% понижение от достигнатия през май връх от 433 133 долара.

"Жилищният пазар в САЩ губи част от стойността си, но повечето собственици на жилища все още отчитат големи печалби от имотния бум по време на пандемията," казва анализаторът в Redfin Чен Жао.

"Общата стойност на жилищата в САЩ остава с около 13 трлн. долара по-висока, отколкото е през февруари 2020 г. - месец преди коронавирусът да бъде обявен за пандемия."

"Много хора обаче останаха извън пазара," допълва тя. "Много американци не можеха да си позволят жилище, дори когато лихвите по ипотечните кредити удариха дъното през 2021 г., което означава, че са пропуснали сериозна възможност за натрупване на състояние."

По-рано през седмицата Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ обяви, че жилищният пазар може би е близо до формирането на дъно, след като продажбите на съществуващи домове паднаха до най-ниското си ниво от 2010 г.

Продажбите бележат понижение от 0.7% през януари до 4 млн. жилища годишно, което е 12-ият пореден месец със спад. Понижението е от 36.9% на годишна база.

Засега цените остават над нивата отпреди година. Осредната цена на съществуващите жилища от всякакъв тип е 359 000 долара през януари, което е с 1.3% повече от същия месец на 2022 г.