Тези пътища са приключение сами по себе си. Някои от тях са толкова опасни, че изправят косите ви. Други са успокояващи, водейки ви през някои от най-хипнотизиращите пейзажи на планетата.

Но всички споделят едно общо нещо – изключителна фотогеничност.

Daily Mail представя 24 от най-удивителните маршрути за шофиране в света - от „ледена“ магистрала в Канада през „пътя на смъртта“ в Боливия до ултра стръмна улица в Уелс.

Katy Freeway, Тексас, САЩ

Този платен маршрут в Хюстън, Тексас, е най-широката магистрала в света. Стартирала като трилентова магистрала през 60-те години на миналия век, днес тя обхваща 26 платна.

Участък от пътя с дължина 19 км е разширен в рамките на проект за 2.8 млрд. долара през 2008 г., след като нивата на трафик се утрояват.

Сега магистралата превъзхожда други изключително мащабни американски маршрути по отношение на ширината, като I-75 в Атланта с 16 ленти, както и I-405 в Лос Анджелис с 14 ленти.

A82 от Лох Ломонд до Гленко, Шотландия

Предлагайки на шофьорите гледка от първия ред към зашеметяващите шотландски пейзажи, участъкът от A82 от Лох Ломонд до Гленко наскоро е избран за най-красивия автомобилен маршрут в Обединеното кралство.

Той събира 24% от гласовете, изпреварвайки A591 от Кендал до Кесуик в Лейк Дистрикт (23%) и Cheddar Gorge в Съмърсет (21%).

Tongtian Avenue (99-Bend Road), Китай

Пътят се вие през популярния национален горски парк Zhangjiajie Tianmenshan в Китай. Планинският маршрут предлага невероятните 99 завоя, „заобиколени от планини“, които ви водят „право в облаците“, според Trip.com.

Построен между 1998 и 2006 г., той е както врата към върховете на националния парк, така и туристическа атракция сама по себе си. Туристите могат да се насладят на гледка от птичи поглед към пътя от известната в района платформа със стъклено дъно, която минава на 300 метра над него.

Atlantic Road, Норвегия

Атлантическият път, прорязващ западните фиорди на Норвегия, се състои от осем ниски моста, свързващи островите, разположени между Молде и Кристиансунд.

Шофьорите могат да видят тюлени и китове във водите наблизо през лятото, докато есента „носи своя собствена привлекателност с драматични дъждовни бури“, според Rough Guides.

Солната мина в Румъния, която има подземно езеро, панаир и музей

„Маршрутът може да е кратък – само 8.3 километра, но е невероятно впечатляващ“, добавя изданието. „Най-красив е Storseisundet, извиващ се живописно над водата.“

The Outback Way, Австралия

Често наричан „най-дългия пряк път в Австралия“, маршрутът The Outback Way обхваща 2700 км между Уинтън в Куинсланд и Лавертън в Западна Австралия, според Boulia Shire Council.

Състои се от седем взаимносвързващи се пътя, включително магистралите Lasseter и Plenty, а Австралийският туристически борд препоръчва да се премине по маршрута с високопроходим автомобил, тъй като големи участъци са неасфалтирани.

Докато шофирате, ще се насладите на Австралийската пустош (вътрешността на континента) с нейните безкрайни небеса, звездни нощи и усещане за неограничено пространство, според Australia.com.

A8 при Виктория Фолс, Зимбабве

Път A8 в Зимбабве минава покрай водопада Виктория - едно от седемте природни чудеса на света. Той се простира от град Булавайо до известния спиращ дъха водопад, който формира границата между Зимбабве и Замбия.

„Леденият“ път от Тибит до Контуойто, Канада

По-голямата част (около 85 процента) от пътя Тибит до Контуойто минава през замръзнали езера, според официалния му уебсайт. Простирайки се на почти 400 км от езерото Тибит до езерото Контуойто, той първоначално е построен за обслужване на златната мина Lupin.

Маршрутът трябва да достигне минимална дълбочина от 74 см лед, преди превозните средства да могат да се движат по него, като е отворен само за няколко месеца всяка година - между януари и март. Ограниченията на скоростта могат да варират от 10 до 60 км в час.

Тъй като по-голямата част от пътя е изградена върху лед, той трябва да се възстановява всяка година. Строителството му обикновено стартира в средата на декември с очаквана дата за откриване на 1 февруари.

Fford Pen Llech, Харлех, Великобритания

Тази привидно заспала улица в Уелс води битка с Нова Зеландия за титлата „най-стръмната в света“. Улицата в град Харлех, наречена Fford Pen Llech, получава титлата от Книгата на рекордите на Гинес през 2019 г., когато нови измервания показват, че има наклон от 37 процента.

Това е два процента по-стръмно от предишния носител на титлата - Baldwin Street в Дънидин, Нова Зеландия, който гордо я носи в продължение на 32 години.

Но само месеци по-късно титлата е върната на Baldwin Street след „задълбочено разглеждане на жалба“, подадена от новозеландци, разкрива Книгата на рекордите на Гинес.

Древен път Panlong, Западен Китай

Този наскоро построен път в Китай има толкова много завои - над 200, че бързо се превръща в туристическа атракция. С дължина 75 километра, той е открит през юли 2019 г., за да осигури маршрут през планината Кунлун за местни фермери и пастири.

Неговият сюрреалистичен дизайн, който достига надморска височина от 4 200 метра, стана хит в Instagram, YouTube и сред феновете на дронове.

Мостовете Fredvang, Лофотен, Норвегия

Живописният път Fv808 минава през архипелага Лофотен в Северна Норвегия. Акцент в маршрута, заобиколен от драматичен планински пейзаж, са двата дълги 240 м моста Fredvang, които се извиват над водите на архипелага.

Според Intrepid Guide, „това, което прави мостовете толкова специални, е начинът, по който изскачат над водата и се извиват, за да свържат четири островчета.“

Проход Hardknott, Лейк Дистрикт, Великобритания

Проходът Hardknott в Лейк Дистрикт в Обединеното кралство е пълен с остри завои на минимална ширина. Тази комбинация вероятно му печели славата на един от най-опасните пътища в страната.

Наклонът до 33% пък превръща пътя с дължина 2.2 км в едно от най-стръмните изкачвания в Обединеното кралство.

Fairy Meadows Road, Пакистан

Fairy Meadows в Пакистан е обявен за втората най-смъртоносна магистрала в света от доклад на Световната здравна организация, посветен на пътната безопасност.

Тази титла се основава на неговата „коварна голяма надморска височина“ и „нестабилни и тесни планински маршрути“, според Pakistan Today. Стръмният и неравен проход започва високо в Хималаите и води до основата на планината Нанга Парбат, разкрива Dangerousroads.org.

Разположената на 2438 метра надморска височина отсечка с дължина 10 километра със сигурност може да се нарече „Пътя на смъртта“.

Проход Furka, Швейцария

Това място е използвано за заснемане на сцена от филма за Джеймс Бонд Goldfinger, в която 007 е преследван в своя Aston Martin DB5 от отмъстителната Тили Мастерсън в нейния Ford Mustang.

150-годишният път, който свързва село Обергомс с Андермат, е описан от ultimatedrives.net като „заслужаващ своето място в топ 10 европейски пътища“.

Магистрала Guoliang Hang Wall, Китай

Изсечен е в планина в китайската провинция Хенан. Изцяло построен от местните жители, пътят се използва от пешеходци, както и за транспортни услуги.

Преди четиридесет години обаче нещата са много различни. Преди 1972 г. единственият достъп до и от село Гуолианг е почти вертикален набор от 720 планински стъпала, изсечени в скалата.

Тунел Laerdal, Норвегия

Това е най-дългият тунел в света, простиращ се на 24.5 км. Laerdal се намира в Норвегия и свързва два от регионите на страната. Той осигурява връзка между Осло и Берген.

Пътят на смъртта, Боливия

Пътят Yungas в Боливия е обявен за най-опасния в света от британската автомобилна компания RAC. Наречен „Пътя на смъртта“, планинският маршрут свързва град Коройко и столицата Ла Пас, простирайки се на 69 км.

Пътят достига височина от 4 650 метра и шофьорите „често се движат по тесни чакълени пътеки доста над нивото на облаците“, според RAC. Той включва и над 200 предизвикващи световъртеж завоя, някои с отвесни падания от 1100 метра.

„В най-значимия инцидент на Yungas автобус пада в каньон и убива 100 души. До 1994 г. на година той взима по 300 жертви.

Магистрала Tiznit-Dakhla, Мароко

Простира се на 1055 км, минавайки от град Тизнит до Дахла в Мароко.

Тази впечатляваща пустинна магистрала е построена като част от проект за стимулиране на икономическото развитие в южните региони на страната, осигурявайки по-бързи маршрути до град Дахла, разкрива Morocco World News.

Трансамазонската магистрала, Бразилия

Тези прашни оранжеви пътища, част от Трансамазонската магистрала, минават през най-голямата тропическа гора в света - Амазонка в Бразилия.

Нейните павирани и неасфалтирани участъци са предназначени да помогнат за заселването и експлоатацията на „огромния слабонаселен басейн на река Амазонка“, според Britannica.

Пътят се състои от няколко части, включително отсечка с дължина 5100 км, простираща се от изток на запад - около 54 часа път с кола от Ресифе на атлантическото крайбрежие до Крузейро до Сул на границата с Перу.

Cotahuasi Canyon Road, Перу

Пътят минава през каньона Котауаси в Перу. За първи път е преминат от полска експедиция през 1981 г. и оттогава е отворен за посещения, разкрива Rough Guides.

Един от най-дълбоките каньони в света, заедно с близкия Колка и Големия каньон в САЩ, той се спуска на около 3400 м и е дълъг над 100 км.

Магистрала Dalton, Аляска

Това е „най-самотният път на Земята“, според Dangerousroads.org. Аляска има едни от най-студените пътища на планетата, но тази магистрала е по-екстремна от останалите. Ако можете да карате тук, можете да карате навсякъде, казват експертите.

Известен като Alaska Route 11, пътят първоначално е построен през 1974 г. като маршрут за доставка на тръбите за Транс-Аляска. Въпреки мрачната, изолирана и отдалечена обстановка, често по него минават до 150 камиона през лятото и 250 камиона през зимата.

Национален парк Йелоустоун, САЩ

Бизоните изглежда притежават пътищата, водещи през Националния парк Йелоустоун, който се намира предимно в Уайоминг и в части от Айдахо и Монтана. Гигантските космати бозайници се скитат по пътя и спират движението.

Според горската служба на националния парк, йелоустоунските бизони са „изключителни“, защото съставляват най-голямата популация в страната с „хиляди индивиди, на които е позволено да се разхождат относително свободно“.

Overseas Highway, Флорида, САЩ

Отвъдморската магистрала на Флорида свързва островите Флорида Кийс чрез 42 моста. Пътят от 181 км отнема около два часа и половина за преминаване от Ocean Blue Marina, на върха на континента, до Кий Уест - най-южната точка на Флорида.

Taroko Gorge Road, Тайван

Спиращият дъха тайвански път Taroko Gorge Road се простира на 118 км от източното крайбрежие на страната на запад.

Пътят през дефилето е пълен с остри завои и тесни пътеки. Наскоро са прокопани още няколко тунела, за да го направят по-безопасен за превозни средства и да оставят най-невероятните гледки само за туристите.

Магистрала Karakoram, Пакистан

Магистралата свързва Исламабад - столицата на Пакистан, с Китай, като отнема почти 20 години, за да бъде завършена. Пътят се простира на около 800 км през някои от най-насечените и недостъпни терени в Азия.