На среща с канцлера Олаф Шолц германската имотна индустрия ще помоли правителството за подкрепа на стойност милиарди евро, след като секторът в страната изпадна в най-тежката си криза от десетилетия, информира Reuters, позовавайки се на запознати източници.

Срещата между политици, министри и индустрията е насрочена за 25 септември, а на нея ще се обсъжда жилищният недостиг в най-многолюдната страна в ЕС и имотната криза, изострена от срива на цените в сектора.

Представители на компаниите ще апелират за подкрепа под формата на драстични понижения на данъците и други мерки, според същите източници, като този ход подчертава нарастващото усещане за тревога в сектора.

Най-голямата европейска икономика претърпява сериозна промяна след края на ерата на евтините пари, която подхранваше продължилия с десетилетия имотен бум. Индустрията сега е изправена пред изпадане в несъстоятелност на компании, спад на сделките и падащи цени.

Германия, чието население се увеличи в последно време вследствие на милионите хора, прииждащи към страната, си е поставила за цел да строи по 400 000 апартамента годишно, но изпитва затруднения с това.

На срещата ще бъдат обсъждани и строителството, възпрепятствано от войната, инфлацията и енергийната криза, според източник, запознат с подготовката за нея.

Президентът на Германската имотна федерация Андреас Матнер оказва натиск над правителството за временно премахване на данъка върху продажбите на имоти и настоява за нисколихвена кредитна програма в подкрепа на жилищното строителство.

"Притеснен съм, защото сме в дълбока имотна криза. А секторът на недвижимите имоти има нужда от ясни, структурирани и радикални стъпки за справяне с тази ситуация," казва Матнер.

Тим-Оливер Мюлер, директор на Германската асоциация на строителната индустрия, казва, че също настоява за спешен пакет от мерки, който да включва и продажбата на обществена земя на намалени цени за строителството на жилища, които ще се отдават под наем.

Според Мюлер, различните мерки имат нужда от личната подкрепа на Шолц, защото в предизборната му платформа имаше обещания за достъпни наеми и ръст в строителството на апартаменти. "Той трябва да действа много спешно," заяви Мюлер.

Германската жилищна индустрия, която координира насрочената през септември среща, обяви, че вече е инжектирала милиарди евро в помощ на сектора.

Засега остава неясно дали ще има подкрепа за временното премахване на данъка върху продажбите на имоти, който е генерирал 17 млрд. евро през 2022 г., превръщайки се в един от най-важните източни на приходи в хазната на Германия.

Някои видни личности в страната изказват колебания. Данял Баяз, финансов министър на заможната югозападна провинция Баден-Вюртемберг, която има един от най-високите приходи от имотния данък, казва, че "не е запознат да има добре обосновани предположения за насрещно финансиране".

Слабото състояние на търговския имотен сектор в САЩ, където много офиси остават празни, както и проблемите на един от най-големите наемодатели в Швеция привличат вниманието в световен мащаб към случващото се в сектора.

Години наред германският имотен пазар беше считан за безопасно убежище, превръщайки се в основна притегателна сила за чуждестранни инвеститори.

Броят на сделките обаче се срина, падайки с 59% на годишна база през първата половина на годината, според консултантската компания JLL.

Цените на жилищата се понижават с 6.8% през първото полугодие, което е най-големият спад, откакто германската статистическа служба започва да води подобна статистика.

На карта е заложено състоянието на най-голямата европейска икономика, в която имотният сектор съставлява близо една пета от икономическата продукция и допринася с едно на всеки десет работни места.

Изнесени напоследък данни показват натиска, на който е подложен имотният сектор - на фона на повишаването на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), като в обозримо бъдеще не се очертава глътка въздух.

Новите разрешителни за строеж в Германия падат с 27% през първите пет месеца на годината, в сравнение със същия период на миналата година.

Спадът е "катастрофален," казва Андреас Бойлих, който оглавява Федералната асоциация на независимите имотни и жилищни компании.

По-рано този месец строителната компания Centrum Group подаде заявление за обявяване в несъстоятелност, посочвайки като причина "токсичен триъгълник" от увеличение на разходите, по-високи лихвени проценти и буксуващи инвестиции.

Матиас Дюстердик, главен изпълнителен директор на строителната компания Gerch, определи този развой на събитията като притеснителен. "Това е само началото. Ще видим още процедури по несъстоятелност в идните месеци," каза той.

Други проекти пък биват редуцирани. Печатащата пари германска централна банка, която изчислява, че имотите в страната може би са надценени с 40%, е ограничила собствените си планове за разширяване на офисите си във Франкфурт.

"Трудно е да се види светлината в края на тунела за имотния сектор в момента,” казва Андреас Науйокс, партньор в адвокатската кантора Noerr във Франкфурт, който специализира в недвижими имоти.

Финансовите регулатори в Германия са в повишена готовност. Финансовият регулатор на страната BaFin определи корекциите в имотния сектор като основен риск и анализира банковото кредитиране за жилищни и търговски имоти.

Във Франкфурт, който е банковата столица на Германия и дом на ЕЦБ, се виждат множество кранове, които допълват силуета на града. "Това обаче са проекти, които са стартирали в последните четири или пет години," казва Симоне Запке, ръководител строителен надзор във Франкфурт.

В обозримо бъдеще строителството ще остане в "долината на сълзите," допълва тя.