Правителството на Швеция е готово да се намеси, за да ограничи последиците от спада на имотния пазар, ако намаляващите цени доведат до по-обща криза 0 потенциален предвестник на проблеми в цяла Европа.

Високата задлъжнялост, повишаващите се лихвени проценти и отслабващата икономика доведоха до един токсичен коктейл за компаниите в сферата на търговските имоти в Швеция, като рейтингите на някои от тях бяха понижени до ниво „джънк“.

Цените на имотите също паднаха с около една пета от достигнатия връх през март 2022 г., според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), което е отражение на повишението на лихвите по ипотечните кредити.

Шведският министър на финансовите пазари Никлас Викман заяви пред Reuters, че правителството разполага с финансовите възможности да предотврати спад на имотния пазар, който да погълне страната, която е една от най-богатите в Европа и нейните банки.

"Има готовност да се действа," посочи той. "Ако има още инциденти или пък бъдат разкрити нови рискове или заплахи за финансовата система, тогава най-важното нещо, от гледна точка на стабилността, е да имаме един по-обширен набор от инструменти, които държавата може да използва."

Опасенията около имотния сектор вече се отразяват на валутата, а инвеститори се чудят дали Швеция е само първата плочка от доминото, която ще падне в Европа.

Швеция и Германия са засегнати най-сериозно от задълбочаващия се имотен спад на континента, сочат данни на Eurostat.

През миналата седмица от ОИСР предупредиха за „рискове за финансовата стабилност“ в Швеция, посочвайки голямото банково кредитиране на имотни компании и собственици на жилища, повече от които са с ипотечни кредити с плаваща лихва - на фона на повишаващите се лихвени нива.

Викман не уточни как правителството би се намесило и наблегна на факта, че банките са "рентабилни и стабилни", но неговите коментари са пример за нарастващите притеснения в Швеция.

В началото на 90-те години спукването на шведския имотен балон доведе до национализацията на две банки, спасяването на трета и девалвация на шведската крона, което изпрати икономиката на страната в дълбока рецесия.

"Ясно е, че Швеция има нисък правителствен дълг и способността да реагира, ако се развие криза," заяви Викман.

Имотите са в основата на шведската икономика, като съставляват 80% задълженията на домакинствата. Притиснати от жилищните си заеми, шведите са два пъти по-задлъжнели от германците или италианците.

Търговските имоти съставляват 18% от банковите заеми, според ОИСР, което е над три пъти повече, в сравнение с нивото в Испания или Ирландия.

Шведски официални лица се опасяват, че банките могат да влошат проблемите на имотните компании, като ограничат кредитирането, което ще предизвика спешни разпродажби, които пък ще повлекат пазара още по-надолу.

Един от най-големите наемодатели в Швеция - SBB, е в центъра на тази спирала. Тя се бори да спаси финансовото си положение, след като наскоро кредитният ѝ рейтинг беше понижен до „джънк“.

Компанията е основана от бивш политик социал-демократ, който натрупва огромни задължения, купувайки обществени имоти, като социални жилища, правителствени офиси, училища, болници, полицейски управление и дори съоръжение на армията.

Повишението на лихвените проценти принуди компанията да отмени изплащането на дивидент и да се откаже от продажбата на акции. SBB в момента търси купувач за целия или за части от бизнеса си, след като основателят ѝ беше принуден да напусне.

SBB е имала 81 млрд. шведски крони (7.6 млрд. долара) задължения към март, като около 15% от тях са с падеж в рамките на година. От компанията заявяват пред Reuters, че са предприели стъпки за подсилване на ликвидната си позиция, в това число и чрез продажбата на дял в строителна фирма.

Проблемите на SBB, които някои анализатори отдават и на поевтиняващата шведска валута, предизвикват тревога в Стокхолм. Нейната собственост на публични имоти поставя под въпрос предоставянето на държавни услуги.

В комбинация с падащите цени на имотите и повишаващите се лихви по ипотеките, кризата също така заплашва да породи недоволството на гласоподавателите срещу правителството, което вече е поставено под натиск заради надигащата се вълна от гангстерско насилие в страната.

Викман казва, че е водил разговори с банки, имотни компании и инвеститори относно целия пазар на търговските имоти.

Миналата седмица анализатори на JP Morgan заявиха, че големи банки в Швеция, които имат експозиция от 1 трлн. шведски крони към сектора на имотите, са „лошо подготвени“ за загуби.

Четирите основни банки в Швеция отрекоха да има каквато и да било заплаха. От Swedbank заявиха пред Reuters, че са внимавали с кредитирането. Финалднската Nordea обяви, че заемите ѝ са силни и добре диверсифицирани.

От SEB твърдят, че са в "силна" позиция, а качеството на кредитите ѝ е добро. Handelsbanken даде като пример своя презентация отскоро, в която казва, че имотното ѝ кредитиране е консервативно и диверсифицирано.

"Когато става въпрос за търговските имоти, очевидно има опасност от разпространение на проблема," казва Викман, но без да посочва конкретни компании.

"Възможно е една или повече компании да продадат активи, което да доведе до това други компании да се наложи да преоценяват активи, а това - от своя страна, означава, че още повече компании трябва да направят промени."