Днес стартира криптопроектът Worldcoin, основан от главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман.

Основното предложение на проекта е World ID - акаунт, с който могат да се сдобият само реални хора. За да получи World ID клиентът се записа за сканиране на ириса, което се осъществява с помощта на „кълбото“ на Worldcoin, което е с големина приблизително колкото топка за боулинг. След като системата се увери, че насреща стои истински човек, тя създава World ID или световен идентификатор.

Компанията зад Worldcoin е базираната в Сан Франциско и Берлин Tools for Humanity.

Проектът има 2 милиона потребители от своя бета период, а с днешният старт Worldcoin разширява дейността си по сканиране на ириса на кандидати за потребители до 35 града в 20 държави. Записалите се от определени държави ще получат от крипто токена на Worldcoin WLD.

Аспектът с криптовалутата е важен за световните индентификатори, защото блокчейните могат да съхраняват данни по начин, който запазва поверителността и не може да бъде контролиран или блокиран от един субект, казва пред Reuters съоснователят Алекс Блания.

От проекта твърдят, че световните идентификатори ще бъдат необходими в ерата на чатботовете с генеративен изкуствен интелект (AI), като ChatGPT. Те може да бъдат използвани, за да се установява разликата между истински хора и AI ботове онлайн.

Най-голямата криптоборса в света Binance обави, че ще регистрира Worldcoin като стартът на търговията с токена се очаква да бъде днес.

Според Алтман, Worldcoin може също така да помогне за справяне с това как икономиката ще бъде променена от генеративния AI.

"Хората ще бъдат свръхзаредени от AI, което ще доведе до огромни икономически последици”, казва той.

Един от примерите, които Алтман посочва, е универсалният базов доход. Тъй като AI “ще върши все повече работа, която хората вършат в момента," Алтман смята, че универсалният базов доход може да помогне за справяне с част от неравенството при доходите. Тъй като само реални хора могат да имат World ID, това би могло да се използва за ограничаването на измамите при прилагането на универсален базов доход.

Алтман казва още, че светът с универсален базов доход е “много далeче в бъдещето”, а той няма ясна идея кой би могъл да раздава подобни доходи, но че Worldcoin полага основите това да се превърне в реалност.

“Мислим, че трябва да започнем да експериментираме с различни неща, за да решим какво да правим”, казва още той.