Месеци наред Сам Алтман, главен изпълнителен директор на подкрепената от Microsoft OpenAI, призовава законодателите по света да изготвят нови правили, които да регулират изкуствения интелект (AI).

Тази седмица той заплаши, че създателят на ChatGPT може да напусне ЕС, ако на континента се стигне до "свръхрегулация".

Алтман прекара последната седмица в обиколки в Европа, като се срещна с водещи политици във Франция, Испания, Полша, Германия и Великобритания, за да обсъди бъдещето на AI и напредъка на ChatGPT.

Повече от шест месеца след като OpenAI представи своя чатбот ChatGPT пред света, опасенията относно неговия потенциал предизвикаха въодушевление и тревога и вкараха компанията в конфликт с регулаторните органи.

Едно от местата, до които Алтман не стигна тази седмица, е Брюксел, където регулаторните органи на ЕС работят по дългоочаквания Закон за AI, който може да се превърне в първия набор от правила за регулация на изкуствения интелект в света.

Алтман е отменил посещението си в Брюксел, според източници на Reuters. "Настоящият проектозакон за AI в ЕС би бил свръхрегулация, но чухме, че ще бъде изтеглен," заяви той в Лондон тази седмица.

Законодатели от ЕС, които отговарят за изготвянето на Закона за AI, обаче оспориха твърденията на Алтман. "Не очаквам в скоро време да се правят промени по предложенията," коментира румънският евродепутат Драгош Тудораче, който ръководи изготвянето на предложенията за ЕС.

"Въпреки това, с радост каним господин Алтман в Европейския парламент, където може да изложи своите опасения и да чуе мнението на европейските законодатели по тези въпроси," каза още Тудораче.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон също разкритикува заплахата от страна на Алтман, заявявайки, че проектоправилата не са прговори.

Евродепутатът от Нидерландия Ким ван Спарентак, която също е работила по проектозакона, заяви, че с колегите ѝ “не трябва да позволяват да бъдат изнудвани от американски компании.”

“Ако OpenAI не може да спазва основни изисквания за управление на данни, прозрачност, безопасност и сигурност, тогава техните системи не са подходящи за европейския пазар,” казва тя.

През февруари ChatGPT постави рекорд за най-бързо растяща потребителска база, за което и да било приложение в историята.

OpenAI първо влезе в сблъсък с регулаторите през март, когато италианският регулатор Garante спря приложението в страната, обвинявайки компанията в това, че нарушава европейските правила за поверителност.

ChatGPT отново беше пуснат в страната, след като компанията въведе нови мерки за поверителността на потребителите.

Междувременно, законодатели от ЕС добавиха нови предложения към Закона за AI, принуждавайки всяка компания, която използва генеративни инструменти, като ChatGPT, да посочва всеки защитен с авторски права материал, който е използван за обучението на нейните системи.

По-рано този месец Европейският парламент постигна съгласие по проектозакона. Предстои страните членки, Европейската комисия и парламентът да обсъдят окончателните детайли на законопроекта.

Чрез Съвета на Европа отделните страни членки, като Франция или Полша, могат също да търсят поправки, преди законопроектът да бъде приет евентуално по-късно през годината.

Макар че законодателството се разработва от няколко години, нови разпоредби, насочени най-вече към генеративните инструменти, бяха изготвени няколко седмици преди решителното гласуване на предложенията.

Нилс Рауер, технлогичен партньор в адвокатската кантора Pinsent Masons, казва, че коментарите на Алтман "не са изненада", докато законодателите работят по своите предложения.

"Малко вероятно е OpenAI да обърне гръб на Европа. ЕС е прекалено важен в икономическо отношение," казва той. "Не можете да отпишете единен пазар с близо 500 милиона души и икономика на стойност 15 трлн. евро."

Вчера Алтман беше в Германия, където се е срещнал с канцлера Олаф Шолц.

Според германския евродепутат Сергей Лагодински, който също е работил по законорпоекта, докато Алтман се опитва да прокарва своя дневен ред в отделните държави, плановете на Брюксел за регулирани на технологията вървят "с пълна сила."

“Може да има някои промени, разбира се, но ме съмнява, че те ще променят цялостната траектория“, допълва Лагодински.