Класация показва кои плажове по света ще загубят най-голяма част от територията си до 2100 г. Тя се оглавява от Landmark в Нигерия, чийто размер се очаква да се понижи с удивителните 918 м.

Класацията се основава на изследване, което използва данни на Европейската комисия, за да идентифицира туристическите плажове, които ще бъдат най-силно засегнати от покачването на морското равнище и ерозията до 2100 г.

На Британските острови плажовете, които ще се „свият“ най-много до 2100 г., са St Brelade's Bay в Джърси (15-и в света, 214 м), следван от плажа Scarborough в Йоркшир (146 м).

Междувременно, в САЩ плажът Clearwater във Флорида (18-и в света, 193 м) ще се прости с най-голяма част от площта си, съобщава Daily Mail. В тихоокеанския регион австралийският Manly оглавява негативната класация (161 м).

След нигерийския Landmark, в топ пет в световен мащаб на най-бързо губещите територия плажове е Mackenzie в Кипър, който се нарежда на второ място, свивайки се с 661 м, докато Spiaggia La Cinta в Сардиния е трети, намалявайки с 514 м.

Останалата част от челната петица се състои от Praia da Costa do Sol в Мозамбик (453 м/четвърто място) и Kuakata Sea в Бангладеш (361 м/пето място).

Проучването, проведено от сайта за планиране на ваканции на Хавайските острови HawaiianIslands.com, предоставя данни и за регионални класации.

В България

Два български плажа влизат в топ 15 на най-бързо намаляващите пясъчни ивици в Европа.

Созополският Каваци е класиран на осма позиция. Очаква се той да изгуби 140.5 метра от площта си до 2100 г. Варненският Нирвана заема 11 място, губейки 117.5 метра.

По региони

Други популярни плажове в Европа, които се очаква да намалят значително, включват Poetto в Каляри, Италия (пети в Европа, 153 м); Plage d'Hendaye във Франция (шести в Европа, 153 м) и Praia da Rocha Baixinha в Албуфейра, Португалия (13-и в Европа, 100 м).

Преминавайки към Северна Америка, пясъчните ивици, съществено намаляващи по размер, включват Playa Akumal в Канкун, Мексико (11-и в света, най-високо класиран в Северна Америка, 266 м) и Spanish Banks Beach във Ванкувър, Канада (девети в Северна Америка, 113 м).

Междувременно, южноамериканските плажове, които ще бъдат засегнати сериозно от изменението на климата и покачването на морските нива, са плажовете Morro Branco в Бразилия (14-и в света, първи в Южна Америка, 225 м) и Playa Varadero в Уанчако, Перу (седми в Южна Америка, 108 м).

В Африка първенци в негативната класация са Plage Taghazout в Агадир, Мароко (четвърти в Африка, 172 м); Bloubergstrand в Кейптаун, Южна Африка (девети в Африка, 112 м) и Sharm El Luli в Египет (12-и в Африка, 91 м).

Северният плаж Simaisma в Катар (девети в света, четвърти в Азия, 299 м), Cua Dai във Виетнам (10-и в Азия, 168 м) и Patong в Тайланд (12-и в Азия, 163 м) са сред най-бързо губещи територия в Азия и Близкия изток.

Поглеждайки към Океания, намаляващите по размер плажни ивици включват Caroline Bay в Нова Зеландия (втори в Океания, 136 м) и австралийския Four Mile (трети в Океания, 128 м).

При съставянето на класацията HawaiianIslands.com анализира набор от данни на Европейската комисия, оценяващи как ще се променят бреговете по света в световен мащаб до 2050 г. и 2100 г. при различни сценарии.

Те изчисляват средното намаление или увеличение на бреговата линия в метри на десетте най-добри плажове във всяка страна въз основа на отзиви в Tripadvisor.