Докато се стремим да се справим с климатичната криза, има реалности на нашия променящ се климат, с които вече трябва да живеем.

Морските нива се покачват с ускоряващи се темпове, като нивото на океаните край крайбрежието на САЩ се очаква да се повиши с 25 до 30 см до 2050 г.

ООН предупреди, че в резултат на това цели общности и държави могат да изчезнат през следващите десетилетия - опасността е особено сериозна за около 900 милиона души, живеещи в ниско разположените крайбрежни зони.

Много от тези уязвими общности вече са преживели опустошителни наводнения. Но вместо да строят стени, опитвайки се да задържат водата или да издигат домове на кокили, някои архитекти проектират бъдеще, в което живеем с водата - и върху нея.

Предложенията за „устойчиви на климата“ плаващи градове (включително амбициозно океанско селище в Южна Корея и едно достатъчно голямо, за да побере 20 000 души, на Малдивите) влязоха в новините.

Но съществуващите проекти - от Лагос до Ротердам, показват как може да изглежда животът на вода.

Нова изложба в Nieuwe Instituut в Ротердам представя работата на NLÉ - архитектурна практика, ръководена от Кунле Адейеми, която изследва и тества плаваща архитектура по целия свят.

Серия от павилиони на вода, развили се от одобрения проект на плаващото училище Makoko на базираните в Амстердам и Лагос архитекти, са радположени в езерата на музея.

Makoko е централен квартал на Лагос в Нигерия, където хиляди хора живеят в дървени конструкции, построени на кокили в лагуната. Вдъхновен от селището, Кунле Адейеми построява училище за жителите му през 2012 г.

Дървената сграда с триъгълна А-образна рамка е достъпна с лодка и включва класни стаи и общо пространство за игра за десетки деца. Вместо да стои на кокили, структурата се носи по водата върху основа от пластмасови варели.

Училището се срива няколко години след построяването му – според NLÉ, то е било с временно предназначение, но липсата на поддръжка и колективно управление са довели до влошаване на състоянието му.

Учейки се от този проект и от текущи изследвания, голяма част от които са включени в новата му книга „Африкански водни градове“, Кунле Адейеми продължава да разработва плаващата система Makoko (MFS) - група от устойчиви дървени конструкции, които могат бързо да се сглобяват и разглобяват.

Системата е модулна, с по-ефективни стоманени връзки и е високотехнологична, за да отговаря на европейските строителни норми.

MFS се състои от сглобяеми, плоски части, които могат да бъдат конструирани от екип от петима души за две седмици, без тежко оборудване или кранове. „Нашата цел е да създадем решение за адаптиране към климата на най-уязвимите общности,“ казва архитектът.

Системата предлага малки, средни и големи версии на триъгълната A-образна рамка. Адейеми вярва, че MFS може да се използва за различни цели - от жилища до образователни структури, и е „решение, което може да се прилага глобално“.

Той е конструирал системата в различни страни — включително Италия, Белгия и Китай, за да я тества при различни климатични и водни условия.

През 2021 г. в рамките на концепцията е създаден плаващ музикален център в Миндело - пристанищен град в Кабо Верде край бреговете на Западна Африка.

Разположен в три триъгълни дървени и стоманени павилиона, културният център включва място за представления, бар, столова и звукозаписно студио, плаващи в морето и свързани с брега чрез пътека.

Да се научим да живеем с водата

Ротердам е градът в Нидерландия, който е най-уязвим на покачващите се води. 90% от територията му е разположена под морското равнище, така че гледката на плаваща архитектура не е нищо ново. Примери от множество дизайнерски фирми могат да бъдат намерени в целия град, според CNN.

Проект, завършен тази година и наречен Nassauhaven, включва 17 плаващи къщи, създадени от местната компания Public Domain Architects (PDA). Дизайнът печели конкурс на градската управа за разработване на пилотен проект за плаваща архитектура, който да помогне за осигуряването на бъдещето на Ротердам.

Интересът към плаващите сгради нараства - през последните няколко години в града са открити и плаващ офис комплекс и плаваща ферма.