Най-голямата в света общност от 3D принтирани домове се строи в Тексас.

Със стени, „отпечатани“ с помощта на материал на основата на бетон, първата завършена къща е едноетажна структура, като още 100 такива домове ще приемат жители от септември.

Общността е част от проект в Джорджтаун, Тексас, наречен Wolf Ranch.

Намира се на около 48 км северно от Остин - столицата на щата, и е продукт на сътрудничество между тексаската строителна компания ICON, компанията за жилищно строителство Lennar и датската архитектурна практика Bjarke Ingels Group (BIG).

В събота бъдещите купувачи получават възможност да обиколят завършения модел на дома по време на тържественото откриване на проекта, като някои от единиците вече са продадени, казва говорителят на ICON Кара Колкинс за CNN.

Изображенията на новозавършената сграда, споделени от компанията, показват ярко осветени интериори и извити сиви стени. Те са направени от бетонна смес, наречена Lavacrete, която се поставя на място с помощта на роботизирани принтери с ширина 14 м.

След като стените са отпечатани, се монтират вратите, прозорците и покривите, всички оборудвани със слънчеви панели.

От ICON посочват, че повече от една трета от стените на домовете вече са отпечатани, а предлаганите в момента имоти се продават на цена от 475 000 до 599 000 долара.

Триизмерно отпечатаните домове варират от 140 до 195 квадратни метра и имат три до четири спални.

По-бързо, по-чисто и по-достъпно

Когато ICON представя проекта през 2021 г., неговият съосновател и главен изпълнителен директор Джейсън Балард описва общността като „преломен момент в историята на развитието в общностен мащаб“.

3D-принтирането, посочва той, доставя висококачествени домове по-бързо и по-достъпно от конвенционалните строителни методи.

Тъй като Съединените щати са изправени пред дефицит от приблизително пет милиона нови жилища, Балард казва, че има „дълбока необходимост от бързо увеличаване на предлагането, без да се прави компромис с качеството, красотата или устойчивостта, като точно това е силата на нашата технология“.

Междувременно, Мартин Воелкле, партньор в Bjarke Ingels Group, посочва, че 3D-принтираните сгради са „значителна стъпка към намаляване на отпадъците от строителния процес, както и към това да направим нашите домове по-издръжливи, устойчиви и енергийно самодостатъчни. ”

Независими изследвания показват, че този вид домове могат да намалят емисиите на въглероден диоксид и строителните отпадъци.

3D принтерите могат да конструират сгради без кофраж (бетонните форми, в които обикновено се излива циментът), което значително намалява общото използване на материала. Циментът е отговорен за около 8% от глобалните емисии на CO2 годишно.

Проучване от 2020 г. в Сингапур установява, че модул за баня, конструиран с помощта на 3D печат, е едновременно с 25.4% по-евтин и произвежда почти 86% по-малко въглероден диоксид от този, направен с конвенционални строителни методи.

Критиците обаче изтъкват, че 3D-отпечатаните домове все още разчитат на бетон и че строителните практики за безопасност и стабилност на конструкциите все още не са широко приети.

Wolf Ranch е най-големият проект на ICON досега, въпреки че компанията вече е използвала 3D печат за изграждане на социални или субсидирани жилища в Мексико и Тексас.

Балард казва пред CNN през 2019 г., че технологията на неговата компания може да се използва и за справяне с бездомните и осигуряване на подслон след природни бедствия.