Много преди Европа да се сблъска със своята дългова криза, Швеция трябваше да се справя със собствен имотен срив през 90-те години на миналия век. Сега страната се готви да използва стар наръчник за ограничаване на проблемите.

Швеция „прегърна“ за първи път имотите в средата на 80-те години, когато страната премахна строгите ограничения върху кредитирането, което впоследствие предизвика колапс на имотния пазар, спасяването на две банки и рецесия на местната икономика.

Швеция успя да се възстанови, а имотите поскъпнаха отново, с което средната цена на апартамент с една спалня в Стокхолм достигна 4.4 млн. крони (426 800 долара). Сега продажбите са спрели, а шведите гледат с трепет към бъдещето.

"Пазарът е почти замрял," казва Йенс Хенриксон, главен изпълнителен директор на Swedbank - една от най-големите банки в страната.

Банките следят внимателно средноголемите компании за недвижими имоти, които изпитват затруднения под планина от задължения, натрупани по време на десетилетието на ниски лихви и на практика безплатни пари.

В центъра на днешните проблеми е оценяваната на 13 млрд. долара имотна компания SBB, която трупаше задължения, за да купува обществени имоти, в това число социални жилища, държавни офиси, училища, болници и полицейски управления.

Сега финансовите ѝ средства привършват с бързи темпове.

Имотите са в основата на шведската икономика, като съставляват 80% от задълженията на домакинствата. Точно заради жилищните си заеми шведите са два пъти по-задлъжнели от германците или италианците.

Цените на имотите се понижават, след като централната банка започна да вдига лихвите по кредитите. Цените на жилища падат с около една пета от достигнатия през март връх, което отразява нарасналите разходи по ипотечните кредити.

Цените може да падат още дълго време. Имотите в страната удвоиха стойността си за петте години преди срива през 90-те, а оттогава цените са скочили пет пъти.

Шведските власти се подготвят за действия. През 90-те години правителството издава гаранции, за да спаси доверието.

Швеция разполага с финансовите възможности да се намеси, за да предотврати евентуални разпродажби „на пожар“ на имоти от страна на компании, казва Каролина Екхолм, генерален директор на Службата по задълженията на Швеция.

По нейни думи страната има малки задължения и може да си позволи да вземе още заеми, за да се намеси в подкрепа на имотния сектор, ако се появи заплаха за по-общата стабилност.

Тя също така засяга възможността за издаването на кредитни гаранции или за отпускането на субсидирани заеми.

Болезненият опит на Швеция от 90-те години, когато банките изземват множество имоти, използвани като обезпечение за заеми, втвърдява подхода на страната и ѝ предоставя чернова за справяне с кризата. Властите следят отблизо изпитващите затруднения имотни компании.

"Разбира се, ако се сблъскаме с проблеми, ще изземем обезпеченията," казва Хенриксон от Swedbank. "Можем да влезем във владение на недвижимите имоти и да ги продадем на пазара."

Swedbank е отпуснала 1 трлн. крони (97 млрд. долара) ипотечни кредити и заеми на жилищни кооперации и още 240 млрд. крони заеми на компании за управление на имоти. Други банки също са решени да ограничат евентуалното „разгоряване на огъня“.

"При банковата криза през 90-те години ние взехме обезпеченията," казва Карл Сердшьолд, финансов директор на Handelsbanken, която е отпуснала 1.7 трлн. крони (165 млрд. долара) жилищни заеми и още 300 млрд. крони (29 млрд. долара) заеми за търговски имоти.

"Създадохме компания, в която включихме всички обезпечения и я управлявахме като имотна компания. Освен това я продадохме с печалба," казва той."

Главният финансов директор на шведската банка SEB Маси Язди не се притеснява от разпространяване на проблемите.

"Имаме обезпечения," казва той. "Готови сме. Имаме издръжливост. Ще направим така, че да изгубим възможно най-малко пари, като продадем имоти при изгодни условия на пазара."

Междувременно, натискът върху имотните компании не отслабва.

"Ниските лихви в последните години накараха хората да повярват, че това е нормата," казва Бо Лундгрен, министър на финансите на Швеция от началото на 90-те години. Според него централната банка на страната е допуснала сериозна грешка.

От самата централна банка казват, че отдавна предупреждават за рисковете. Лундгрен прогнозира, че основната тежест ще бъде поета от имотните компании. "Проблемът не е за обществото, а за тях", казва той.