Изминалият месец юли беше нестабилен за инвеститорите в злато, но в крайна сметка те успяха да излязат "на зелено". Ценният метал се върна на нивото от 2000 долара за тройунция и отбеляза най-силното си месечно поскъпване от март насам. 

На борсата Comex в Ню Йорк фючърсите на златото регистрираха ръст от 4% през юли и в понеделник приключиха търговията на ниво от 2009долара за тройунция.

Пазарът на злато, който отразява физическите сделки с кюлчета и се следи по-отблизо от някои търговци все още се движи доста под върховете на Comex. Спот цената на златото затвори на ниво от 1968,51 долар, или с около 40 долара по-ниско от фючърсната цена.

Месец юли беше труден за феновете на жълтия метал, който в началото на месеца отчете спад и достигна ниво от малко над 1900 долара.  След това обаче се оттласна от 15-месечните дъна, подкрепен от агресивната реторика на Федералния резерв на САЩ по отношение на лихвените проценти.  

Фед на няколко пъти демонстрира през последните месеци, че за централните банкери в момента нищо няма по-голямо значение от връщането на инфлацията в САЩ до дългосрочната цел от 2% и че институцията ще остане фокусирана върху съответните данни, а не върху пазарните настроения. 

Един от тези ключови индикатори ще бъде публикуван в петък, когато ще бъдат отчетени новосъздадените работни места в САЩ през юли.

За да задържи инфлацията ниска, Федералният резерв трябва да държи под контрол растежа на заплатите. В петък централната банка ще установи колко ефективен е бил нейният режим на високи лихвени проценти за смекчаването на ръста на доходите.  

Икономистите прогнозират ръст от 200 000 средно за миналия месец спрямо 209 000 през юни. Данните за юни бяха особено важни за Фед, тъй като паднаха под прогнозите на икономистите за първи път от 16 месеца, сигнализирайки за напредък в усилията на Фед за борба с инфлацията.

След като инфлацията достигна 40-годишен връх от 9% през юни 2022 г., Фед успя да я свали до 3% годишно през юни тази година. Но успехът дойде с висока цена - повишаването на лихвените проценти с 525 базисни пункта. Това беше необходимо, за да се облекчи инфлационния натиск, предизвикан от трилионите долари, изразходвани от правителството за облекчаване на пандемията от COVID-19.

„Ако Уолстрийт включи в очакванията си намаляване на лихвените проценти през първото тримесечие на 2024 г., златото може лесно да се установи над нивото от 2000 долара за тройунция. Но инвеститорите вероятно ще изчакат данните за заетостта, преди да направят следващия си голям ход", коментира пред Investing.com Ед Моя, анализатор в платформата за онлайн търговия OANDA.