Глобалният недостиг на здравни работници поставя началото на мъчителна битка за кадри в световен мащаб. Богатите страни буквално "изсмукват" персонала от медицинските системи на по-бедните, тъй като имат нужда от специалисти, които да се грижат за застаряващото им население, пише The Wall Street Journal. 

Тази глобална "надпревара" дава възможност на страни като САЩ и Австралия да заменят голяма част от медицинските сестри, които напуснаха здравните заведения по време на пика на пандемията от COVID-19. Но същият този процес оставя болниците в развиващите се страни и някои по-богати нации като Обединеното кралство в по-лошо състояние, тъй като техният персонал емигрира в страни, предлагащи по-високи заплати.

Австралия е един от най-агресивните медицински "бракониери" с предложения за специални бонуси и бързи визи. Една австралийска рекламна кампания във Великобритания през миналата зима примамваше здравни работници със слънчевото време на континента. Кампанията съвпадна с обявяването на стачка на британските медицински сестри заради ниското заплащане, дългите часове труд и други проблеми.

Министерството на здравеопазването в австралийския щат Тасмания, който е пуснал рекламата, казва, че подобно на други местни власти търси кадри от много страни, включително и от Обединеното кралство.

Битката е част от глобалното възраждане на миграцията, което променя световната икономика тази година. Тъй като границите се отвориха отново след пандемията, страните приветстват чуждестранни работници в индустриите, изпитващи остър недостиг на работна сила.  

Дъглас Чикобву, който работи като медицински служител в провинциална болница в Зимбабве, каза, че 12 медицински сестри от неговото хирургично отделение са се преместили да работят в чужбина през последните години.

Чикобву, който е генерален секретар на Професионалния съюз на медицинските сестри в Зимбабве, казва още, че в някои болници една медицинска сестра понякога се грижи за 25 или 30 пациенти по време на смяна. Лекарите са принудени да отменят процедури, защото нямат достатъчно персонал.

Данните, публикувани от правителството на Обединеното кралство тази година, показват, че само Обединеното кралство е издало 17 421 визи за здравни и медицински работници на граждани на Зимбабве през 12-те месеца до 31 март – почти шест пъти повече, отколкото в предходната година. 

На събитие, посветено на трафика на хора, визепрезидентът на Зимбабве Константино Чиуенга заяви, че набирането на медицински персонал от развиващите се страни е „престъпление срещу човечеството“.

„Ако хората умират в болници, защото няма медицински сестри и лекари, и някой, който е бил толкова безотговорен, че не е обучавал собствените си граждани, а е искал бедните страни да обучават вместо тях – това е престъпление, което трябва да се приеме сериозно“, каза той.

През март тази година Световната здравна организация публикува списък с 55 страни, 37 от които в Африка, които изпитват най-сериозни предизвикателства по отношение на работната сила в здравеопазването. Тези страни имат средно само 15 здравни работници на 10 000 души, в сравнение със 148 на 10 000 в страните с високи доходи.

СЗО поиска от членовете си да не набират активно лекари и медицински сестри от тези 55 нации, без да са сключили двустранни споразумения за подкрепа. Въпросната подкрепа може да включва финансиране на обучението на нов персонал или планове за завръщане на здравните работници в страната им на произход след няколко години.

За по-богатите страни привличането на медицински персонал от чужбина е привлекателно, тъй като обучението на здравни работници може да отнеме години. Между 2020 г. и 2021 г. САЩ са загубили повече от 100 000 медицински сестри, което е най-големият спад в историята, показва проучване в списание Health Affairs.

От разгара на пандемията болниците се борят да възстановят нормалното ниво на персонала си. Подобрените заплати и условия на труд оттогава са привлекли някои работници обратно, но недостигът остава.

В Австралия броят на обявените свободни работни места за здравни специалисти се е увеличил повече от два пъти от началото на 2020 г. до август 2022 г. и остава близо до този исторически пик девет месеца по-късно, според най-новите данни от Австралийското статистическо бюро.

Страната е предоставила 4950 визи на здравни работници през деветте месеца до март 2023 г., според данни на австралийското министерство на вътрешните работи. Този брой е нараснал с 48% спрямо година по-рано, но страната все още е изправена пред недостиг на медицински сестри.

Обединеното кралство въведе нова виза за здравни работници с по-малко бюрокрация в сравнение с тези за останалите индустрии. Страната е издала 101 570 визи на здравни и медицински работници през 12-те месеца, приключили на 31 март, или почти три пъти повече, отколкото през предходната година. Повечето от наетите идват от Индия, Нигерия и Зимбабве.

След публикуването на списъка на застрашените нации от СЗО правителството на Обединеното кралство заяви, че организациите за здравеопазване и социални грижи няма да наемат активно от страните, отбелязани от агенцията, но нищо не спира здравните работници от тези страни да кандидатстват за свободни позиции.

Ирландия, която зависеше в голяма степен от чуждестранни здравни работници преди пандемията, миналата година смекчи ограниченията за наемане на работа за неевропейски лекари.

Повече от 70 държави са въвели специални закони през последните години, които улесняват наемането на здравни работници от чужбина. 

В САЩ наемането на медицински сестри от чужбина на практика е спряно, тъй като списъкът от кандидати за т. нар. "зелена карта", която здравните институции използват за наемане на медицински сестри, стана толкова голям, че Държавният департамент спря да обработва заявленията. Исканията за проверка на визи от чуждестранни здравни работници, включително регистрирани и професионални медицински сестри, са нараснали с повече от 40% през всяка от последните две фискални години, по данни на американското правителство.