Товарните платноходи са на път да направят своето голямо завръщане в корабоплаването, след като в продължение на няколко столетия бяха "господарите" на моретата. Климатичните промени и натискът за декарбонизация на транспортната индустрия правят задвижваните от вятъра плавателни съдове отново привлекателни, пише BBC.

Йорн Лангелан е ентусиаст от нидерландия, който се заминава с корабоплаване още от дете. Той успява да възстанови De Tukker, традиционeн холандски двумачтов шлепов платноход, построен през 1912 г., и го използва за превоз на товари. 

Компанията на Лагелан Ecoclipper вече осъществи първото си търговско плаване до Португалия. Тя превозва зехтин, вино, сирене и много други стоки. De Tukker може да превозва 70 тона товар и до 12 пътника.

Задвижваните от вятъра товарни кораби са били основата на световната транспортна система до 19-и век, когато изобретяването на парната машина ги замества с по-големи алтернативи, работещи с въглища.

Днешните гигантски контейнеровози използват предимно тежко гориво и допринасят за 3% от глобалните въглеродни емисии. Като се има предвид нарастващата загриженост относно изменението на климата, привържениците на завръщането към платноходите смятат, че понякога старата технология е най-добрата нова технология.

Не може да се отрече обаче, че придвижването с платна е по-бавно. Йорн Лагелан казва, че ще му отнеме 70 дни, за да стигне от Китай до Европа, докато един модерен контейнеровоз може да извърви пътуването за 30-40 дни.

Контейнеровозите имат и много по-голям капацитет. Най-големите могат да транспортират по над 20 000 контейнера и имат товароносимост от 210 000 тона.

De Tukker може да осигури само малка част от това със своите 70 кубически метра товарно пространство, което го прави и по-скъп начин за превоз на товари.

Ecoclipper се надява в бъдеще да изгради флот от до 25 вятърни товарни кораба, използвайки най-новата технология за проектиране. Всеки ще бъде 10 пъти по-голям от De Tukker и ще струва около 9 милиона евро.

Според Лангелан, много хора не виждат истинската "екологична цена“ на контейнеровозите, които допринасят за климатичните промени. 

Стивън Гордън от консултантската компания Clarksons Research контрира, че индустрията на корабоплаването е инвестирала в по-ефективни горивни системи, включително в над 60% от новите кораби, поръчани миналата година.

Той припомня, че на някои кораби дори са монтирани малки платна, за да се намали количеството гориво, което трябва да консумират.  Освен това, метеорологичните условия остават едно от големите предизвикателства за капитаните на платноходи. 

Гавин Олрайт е секретар на Международната асоциация за вятърни кораби, която сега има повече от 150 членове от 50 страни. Той казва, че корабоплаването с вятърна енергия се завръща.

„От 2012 г. вятърната енергия нараства. Това е малък нишов сектор, но платноходите постепенно се завръщат в развития западен свят. Една от причините е цената на горивото, която се увеличава, а в същото време идват и въглеродните данъци", коментира той пред BBC.

В САЩ 20-метрова платноходка-шхуна със стоманен корпус, наречена Apollonia, превозва товари по река Хъдсън в щата Ню Йорк от 2020 г. насам.

 Капитанът и собственик на кораба Сам Мерит купува 77-годишния кораб за 15 000 долара през 2015 г. и след това прекарва пет години в възстановяването му.

Той може да превозва до 9 тона товар и да пътува 250 морски мили между Бруклин в Ню Йорк и град Хъдсън в северната част на Ню Йорк и обратно. Изпраща повече от 50 продукта, включително ечемичен малц, кленов сироп и чили сос.

Друг плавателен съд, който скоро ще се присъедини към възраждането на задвижваното от вятъра товарно плаване, е Raybel - шлеп от 20-те години на миналия век, който в момента се реставрира в Ситингборн в Кент.

След като реставрацията приключи, шлепът ще транспортира маслини, кафе и вино между Лондон и Кент по река Темза. В предишния си "живот" корабът е превозвал тухли по същия маршрут.

Йорт Лангелан се радва, че компаниите преосмислят своите транспортни стратегии по екологични причини. 

„Има малки компании, които решават, че искат радикално да намалят своите транспортни емисии“, казва той.