Рейтинговата агенция Fitch намали кредитния рейтинг на САЩ, посочвайки като основни причини растящия фискален дефицит, както и сложните преговори по повишаването на тавана на дълга, които заплашваха способността на американското правителство да плаща заемите си.

От Fitch оттеглиха максималния рейтинг AAA и го замениха с AA+, което провокира остри реакции от американска страна, както и негативни настроения на капиталовите пазари.  

От Fitch също така прогнозират, че "по-затегнатата" кредитна политика, отслабването на инвестициите в бизнеса и забавянето на потреблението "ще тласнат икономиката на САЩ към лека рецесия" през четвъртото тримесечие на тази година и първите три месеца на следващата година.

Агенцията очаква забавяне на растежа на американската икономика до 1.2% през настоящата година спрямо 2.1 на сто за 2022 г. и прогнозира скромен растеж от 0.5% за 2024 г. 

По този начин Fitch се превърна във втората голяма кредитна агенция след Standard & Poor преди десетилетие, намалила максималния рейтинг на най-голямата икономика в света.

Министърът на финансите Джанет Йелън нарече понижението на рейтинга "произволно" и "основано на остарели данни".

Фючърсите на Уолстрийт сочат към отваряне на днешната търговска сесия на отрицателна територия. S&P500 се очаква да отвори с понижение от 1%, а фючърсите на Nasdaq в момента се търгуват със спад от над 1.3%.