Регулаторът, който отговаря за киберпространството в Китай, обяви, че децата на възраст под 18 години трябва да бъдат ограничение в ползването на телефоните си до 2 часа на ден, което доведе до спад в акциите на технологичните компании.

Китайската администрацията за киберпространството (КАК) обяви, че иска доставчиците на умни устройства да въведат режим за непълнолетни, който няма да позволява на потребителите под 18-годишна възраст да достъпват интернет на мобилни устройства в часовия диапазон между 22 часа и 6 часа сутринта.

Доставчиците също така ще трябва да зададат часови ограничения съгласно предложените промени, обявиха от КАК.

Потребителите на възраст между 16 и 18 г. ще имат право да ползват устройствата по два часа на ден, децата на възраст 8 - 16 г. по един час, а тези под осем годишна възраст ще получават само по осем минути.

От КАК обявиха, че доставчиците на услуги би трябвало да предоставят възможност на родителите да се отказват от времевите ограничения за своите деца.

Инвеститорите не бяха впечатлени от предложените промени.

Акциите на китайските технологични компании поевтиняха на борсата в Хонконг, след като КАК публикува своя проект с насоки, който е отворен за обществено обсъждане до 2 септември.

Акциите на Bilibili и Kuaishou поевтиняха с 6.98% и 3.53%, респективно, докато тези на Tencent Holdings, която управлява социалната мрежа WeChat, затвориха със спад от 2.99%.

Според Кся Хайлонг, адвокат в правната кантора Shanghai Shenlun, правилата биха създали главоболия на интернет компаниите.

“Ще са необходими много усилия и допълнителни разходи за въвеждането на тези нови регулаторни изисквания," казва той.

"Рискът от неспазване на изискванията също така би бил много висок. Затова смятам, че много интернет компании може да обмислят директна забрана за ползване на техните устройства от страна на непълнолетни."

В последните години властите са все по-загрижени за нивата на късогледство и пристрастяването към интернет сред младите хора.

През 2021 г. правителството наложи вечерен час за играещите видеоигри, които са на възраст под 18 г., а това нанесе голям удар на гиганти в сферата като Tencent.

Платформите за споделяне на видео съдържание, като Bilibili, Kuaishou и ByteDance, предлагат "режим за тийнейджъри" от 2019 г., който ограничава достъпа на потребителите до съдържание и време и продължителността на употреба.

Наподобяващата TikTok платформа на ByteDance Douyin забранява на тийнейджъри да я използват по повече от 40 минути на ден.

Предложението за нови правила идва след индикациите от Пекин, че продължилите с години регулаторни мерки спрямо технологичната индустрия са приключили. Властите пък са казвали, че ще търсят начини да подкрепят развитието на технологичните гиганти.