В САЩ зареждането на повечето електромобили все още не е по-евтино от зареждането на бензиностанция на съпоставимите автомобили на бензин, сочи ново проучване.

Разходите за зареждането с гориво на бензиностанция спрямо зареждането на електромобил зависят до голяма степен от пазарния сегмент и от цената на автомобилите, сочи проучване на Anderson Economic Group.

Разходите при електрическите и бензиновите пикапи са приблизително еднакви, докато при автомобилите от нисък и среден клас и SUV-моделите зареждането на електромобилите (у дома и на публични места) е по-скъпо, отколкото зареждането с гориво на бензиностанция на съпоставими модели, според проучването. Луксозните автомобили и SUV моделите попадат някъде по средата.

Проучването е базирано на последните налични данни за цените на бензина и на електричеството за домакинствата, данъците върху бензиновите и електрическите автомобили, икономичността и други фактори, за да бъде направено сравнение на разходите за зареждане на електромобил и на автомобил на бензиностанция за изминаването на 100 мили (около 160 км).

Миналогодишното повишаване на цените на горивата накара много потребители да се замислят за покупката на електромобил. С нормализирането на цените обаче стимулът за някои хора да направят подобен преход не е толкова голям.

По отношения на покупката на електромобил или на автомобил с двигател с вътрешно горене, средната стойност на закупените електромобили в САЩ е била 53 438 долара през юни, докато при бензиновите тя е 48 808 долара, според данни на Kelley Blue Book.

Достигането на паритет в цената ще бъде от съществено значение за закупуването на повече електромобили и това съотношение се подобрява, но не всичко приключва с платената цена за автомобила. Разходите за зареждането на автомобил на бензиностанция спрямо тези за зареждането на електромбил са нещо, което потребителите също вземат предвид.

Ето как изглежда сравнението по пазарни сегменти:

Пикапи

Разходите при пикапите са приблизително едни и същи. Независимо дали става въпрос за Ford F Series, Ram 1500 или Chevrolet Silverado, зареждането на бензиностанция за 100 мили пробег (около 160 километра) струва около 17.58 долара. Зареждането на пикапите на дизел струва около 17.10 долара за същия пробег. Собствениците на електромобил Rivian R1T или GMC Hummer не плащат много по различна цена, за да ги зареждат у дома – около 17.70 долара за 100 мили пробег.

Разходите за зареждането на електромобил обаче скачат с 48% до около 26.38 долара, ако потребителят зарежда основно на обществени места.

Коли и SUV модели от нисък клас

За изминаването на всеки 100 мили притежателите на модели като Nissan Versa, Hyundai Elantra или Kia Forte плащат около 9.78 долара за бензин.

Тези, които ползват електрическите Nissan Leaf или Chevrolet Bolt, обаче ги зареждат у дома срещу около 12.55 долара. На обществени зарядни станции цената нараства до близо 16 долара или с около 64% повече от разходите за гориво за кола на бензин в същия сегмент.

Луксозни автомобили и SUV модели

Сегментът на луксозните автомобили е интересен, защото тук всъщност излиза по-евтино, ако човек управлява електромобил, стига да го зарежда у дома.

Зареждането на бензинови Lexus ES, Porsche Macan, Mercedes-Benz GLE, или на автомобил от подобен клас струва около 17.56 долара за всеки 100 мили пробег.

Зареждането у дома на електромобилите Porsche Taycan, Tesla Model X и Model S, и Mercedes-Benz EQS може да струва около 13.50 долара, което спестява на собствениците около 23%.

Ако обаче тези електромобили се зареждат основно на обществени места, разходите възлизат на около 17.81 долара за 100 мили пробег.

Автомобили и SUV модели от среден клас

На този етап, притежателите на Ford Mustang Mach-E, Kia EV6 или Volkswagen ID.4 плащат повече за зареждането им, отколкото разходите за гориво за съпоставимите с тях автомобили с двигатели с вътрешно горене, като Chevrolet Equinox, Nissan Altima или Subaru Outback.

Зареждането на тези електромобили у дома струва около 12.62 долара на всеки 100 мили пробег, докато зареждането на съпоставимите модели с гориво на бензиностанция възлиза на около 11.08 долара. Макар и не голяма, с времето тази разлика може да бъде усетена. Ако притежателите на подобни електромобили пък ги зареждат на обществени места, те вероятно ще плащат около 16.10 долара за 100 мили пробег.