Разликата в заплащането на ръководителите на големите щатски компании и на техните служители остава огромна и през 2022 г.

През последните 10 години заплащането на главните изпълнителни директори е нараснало средно с 5 млн. долара до ниво от 16.7 млн. долара през 2022 г., според най-новия доклад на Американската федерация на труда и Конгреса на браншовите организации (AFL-CIO).

Този доклад проследява съотношението между заплащането на главните изпълнителни директори и служителите в компаниите от борсовия индекс S&P 500 въз основа на годишните отчети, които те подават пред щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

"Наистина смятаме, че е важно, когато компаниите ни казват, че не могат да си позволят нещо или че то не отговаря на техния бизнес модел, да погледнем какво правят със заплащането на ръководителите", заяви на пресконференция Дънкан Крабтрий-Айрланд, национален изпълнителен директор и главен преговарящ на синдиката на актьорите SAG-AFTRA. Над 100 000 членове на синдиката в момента стачкуват заради заплащането и използването на изкуствен интелект (AI) от страна на филмовите студиа.

За служителите, това означава, че техният главен изпълнителен директор заработва средно 272 пъти повече от тях. Това също така означава, че на средностатистическия служител ще са му необходими пет работни живота, за да заработи колкото своя ръководител, казват от AFL-CIO.

През 2022 г. заплащането на главните изпълнителни директори намалява с 9% в сравнение с 2021 г., но Брандът Рийс, от AFL-CIO посочва, че това се дължи на факта, че те са намалили използването на заплащането под формата на опции за придобиване на акции.

"По всички показатели заплащането на главните изпълнителни директори все още е рекордно в исторически план", казва Рийс.

В доклада е отчетено, че най-голямото съотношение между заплащането на ръководителите и служителите в било в сектора на комуникационните услуги – 508 към 1. Главните изпълнителни директори на компании от S&P500 тази сфера получават средно по около 38 млн. долара на година.