Руснаците кътат рекордни количества пари в брой на фона на военновременната икономика на страната.

Парите в обращение в Русия са достигнали рекордните 17.9 трлн. рубли през юни (187 млрд. долара), показват данни на Централната банка на Русия.

Парите в обращение в руската икономика скачат значително от 13.8 трлн. рубли през януари 2022 г. до 15.8 трлн. рубли през февруари 2022 г., което съвпада с инвазията в Украйна, според официалните данни.

След това парите в обращение бележат постоянен спад до юни миналата година преди да се увеличат с 6% на месечна база до 15.2 трлн. рубли през септември, което пък съвпада с мобилизацията на резервисти за войната от страна на президента Владимир Путин. Оттогава парите в обращение нарастват постоянно.

Руснаците трупат рекордни количества пари в брой на фона на икономическата несигурност, особено след като властите ограничиха тегленията на пари в чужда валута и преводите след началото на войната в Украйна, заявиха тази седмица икономисти пред независимото руско издание Новая Газета.

"Хората не обичат да зависят от банките. Да имаш кеш означава, че разполагаш с пари," казва пред Новая Газета Игор Липсиц, икономист и преподавател в Националния изследователски университет „Висша школа по икономика“. Руснаците, които притежават банкови сметки в съседни държави, като Казахстан също депозират парите си в банки, които не са обект на санкции, допълва той.

Освен икономическата несигурност, има увеличение и на търсенето на пари в брой в новоoкупираните от Русия територии в Украйна, заяви през май високопоставен служител в централната банка на Русия.

"Нарасналото търсене на кеш се свързва с факта, че новите региони, където банковите плащания не са толкова често използвани, имат нужда от пари в брой," казва пред RBC Алексей Заботкин, заместник-управител на централната банка.

Освен нарасналото търсене, обезщетенията, изплащани на семействата на починалите наемници от частната армия Вагнер може също да допринасят за рекордните количества кеш в руската икономика.

Няколко жени са потвърдили пред Bloomberg през юни, че им е било изплатено обезщетение в брой, което се равнява на около 5 млн. рубли (52 000 долара) на човек. На много от тях е казано да не депозират парите в банки, за да избегнат плащането на данъци и други усложнения.

Около 22 000 наемници от Вагнер са загинали във войната в Украйна към 20 май тази година, според свързан с групировката канал в социалната мрежа Telegram.

Обезщетението за толкова смъртни случаи би било над 100 млрд. рубли (1.04 млрд. долара), по-голяма част под формата на кеш, който се влива в руската икономика.

Нарасналите пари в обращение в руската икономика допринасят за по-високата инфлация, казва пред Новая Газета икономистът Николай Корженевски.

Инфлацията в Русия достигна 3.25% на годишна основа през юни, нараствайки от 2.5% през май. С цел ограничаване на инфлацията Централната банка на Русия повиши основната си лихва с един процентен пункт на 21 юли, което бе два пъти повече от предварителните очаквания на анализаторите, участвали в проучван на Ройтерс.