39-годишният главен финансов директор на Tesla напуска компания със състояние от около 170 млн. долара, след като изкара на позицията си само четири години.

Производителят на електрически автомобили обяви вчера, че Зак Киркхорн се оттегля от поста си.

В свой пост в LinkedIn, завършилият Харвард директор благодари на Илон Мъск за неговото „лидерство и оптимизъм, който са вдъхновили толкова много хора“. Той не оповести причина за оттеглянето си.

Киркхорн напуска Tesla с акции и опции на стойност 168 млн. долара. Той също така е получавал и заплата от 1.2 млн. долара през последните четири години.

Той се присъединява към Tesla през 2010 г., когато е една на 26-годишна възраст. Първоначално той е назначен като финансов анализатор, а преди това е работил и за McKinsey.

В следващите две години той получава магистърска степен по бизнес администрация от Харвард, след което се изкачва в корпоративната стълба. Първото му повишение е на поста старши финансов мениджър, след което през 2019 г. е назначен и като главен финансов директор. По това време той е на 34-годишна възраст. 

Техническият анализатор Дан Айвс е на мнение, че Киркхорн е с водеща роля за историческото представяне на Tesla в последните пет години.

Илон Мъск преди време призна, че Tesla е била на ръка на фалита в периода между 2017 и 2019 г., или малко преди Киркхорн да стане главен финансов директор на компанията.

Книжата на Tesla са добавили 1480% в последните четири години, като през 2021 г. компанията премина границата от 1 трилион долара на своята капитализация.

Днес компанията се оценява на 797 млрд. долара.

Новият главен финансов директор на Tesla ще е Вайбхав Танежа, който ще е петият човек на тази позиция от 2010 г. насам.