Преди четири години WeWork се подготвяше за голямо първично публично предлагане на акции (IPO). Сега компанията за споделени офис пространства предупреждава за евентуален фалит.

“Нашите загуби и отрицателни парични потоци от оперативна дейност пораждат съществени опасения относно способността ни да продължим като функционираща компания,” обявиха от WeWork в документ до щатската Комисия по ценни книжа и борси (SEC).

Зрелищният колапс на компания, която преди време бе оценявана от SoftBank на 40 млрд. долара, се задава от години, но въпреки това е изненадващ предвид броя на големите търговски сгради по света, които носят името ѝ. Комбинацията от пандемията от COVID-19, която накара много компании да се откажат от договорите си за наем в полза на дистанционната работа и последвалият икономически спад, доведоха до сериозната задлъжнялост на WeWork и затрудненията ѝ да генерира средства.

“Ако не успеем да подобрим ликвидната си позиция и рентабилността на нашата дейност, може да се стигне до необходимостта да обмислим всички стратегически алтернативи, в това число преструктуриране или рефинансиране на нашите задължения, търсенето на допълнителен дълг или дялов капитал, намаляването или забавянето на нашите бизнес дейности или продажба на активи, други стратегически трансакции и/или мерки, в това число получаване на помощ съгласно щатското законодателство за фалитите,” обявиха от компанията.

Акциите на WeWork се търгуват на цена под 1 долара от средата на март. Книжата поевтиняха с 26% до 15 цента в следборсовата търговия вчера и сега пазарната капитализация на компанията е под 500 млн. долара.

Компанията обяви нетна загуба в размер на 700 млн. долара за първото полугодие, след като изгуби 2.3 млрд. долара през 2022 г. Към 30 юни WeWork е разполагала с 205 млн. кеш и парични еквиваленти и обща ликвидност в размер на 680 млн. долара. Дългосрочните ѝ задължения възлизат на 2.91 млрд. долара.

WeWork първоначално се опита да излезе на борсата през 2019 г. като публикува проспекта си през август същата година. Компанията бе разкритикувана за прекомерните си разходи и поети рискове, както и за сложните отношения с нея на основателя Адам Нойман.

IPO-то така и не бе реализирано. Основателят и главен изпълнителен директор на SoftBank Масайоши Сон определи инвестицията си в WeWork като “глупава”, а компанията му пое мажоритарен контрол над нея с финансов пакет на стойност 5 млрд. долара. Нойман бе принуден да се оттегли от WeWork.

През 2021 г. WeWork най-накрая излезе на борсата след сливане с компания за придобиване със специална цел (SPAC). Турбуленцията обаче продължи. От WeWork обявиха, че приходите ѝ са нараснали само с 3.6% на годишна база през второто тримесечие и намаляват с 4% в САЩ, където компанията генерира 41% от продажбите си.

Ключови фактори за това дали WeWork може да продължи дейността си включват ограничаването на капиталовите разходи, увеличаване на приходите и намирането на капитали чрез дълг или емитирането на акции.

Миналата седмица трима членове на борда на директорите на компанията са подадоха оставки.

WeWork все още търси постоянен ръководител. През май от компанията обявиха, че главният изпълнителен директор Сандийп Матрани ще напусне поста до дни, а членът на борда на директорите Дейвид Толи, бивш финансов директор на Intelsat, ще заеме временно длъжността главен изпълнителен директор.