Японската компания SoftBank отчете рекордна загуба нa своя инвестиционен фонд Vision Fund, като поскъпването на акциите на технологичните компании в последно време не помогна много в поредната трудна година за нейното водещо инвестиционно подразделение.

Vision Fund отчита 4.3 трлн. японски йени (32 млрд. долара) загуба за финансовата година, приключила на 31 март, спрямо 2.55 трлн йени загуба за същия период преди година.

SoftBank обяви обща загуба от инвестициите на своя Vision Fund в размер на 5.28 трлн. японски йени, в сравнение с 3.43 трлн йени отрицателен резултат преди година. Въпреки поскъпването на акциите на технологичните компании през тази година, цените на книжата все още като цяло са под нивата от преди година. Технологичният борсов индекс Nasdaq 100 пада с около 11% по време на финансовата година на SoftBank.

Като цяло SoftBank отчете нетна загуба от 970.14 млрд. йени за финансовата година, която бе по-малка от обявения отрицателен резултат от 1.7 трлн. йени в предходната година.

Въпреки печалбите от излизането от различни инвестиции в популярни компании, като Uber, от SoftBank заявиха, че регистрират загуби от цените на акциите на компании в сфери, като изкуствения интелект в Китай и споделените пътувания в Индонезия.

През последната година SoftBank излeзe от някои от най-известните си инвестиции с цел набиране на средства. Тя успява да ограничи общите си загуби чрез продажбите на акции в T-Mobile и Alibaba. Компанията продължава да продава част от дела си в Alibaba, след като основателят ѝ Масайоши Сон натрупа състояние от ранната си инвестиция в китайската компания преди повече от две десетилетия.

През август компанията обяви, че е продала своя дял в щатския гигант в сферата на споделените пътувания Uber.

Създаденият от Сон Vision Fund включва Vision Fund 1 и Vision Fund 2 и инвестира в акции на компании с голям растеж, които обаче се сблъскаха с проблеми вследствие на повишаващите се лихвени проценти в световен мащаб, което накара инвеститорите да продава по-рисковите активи, като акции на технологични компании.

На фона на трупащите се загуби, ръководителят в SoftBank Раджив Мисра се оттегли от някои от длъжностите си в компанията. Мисра имаше основен принос в началото след създаването на Vision Fund, който стартира през 2017 г.

Преди около година Сон обяви, че SoftBank ще премине в “защитен” режим на фона на затрудненията и ще стане по-дисциплинирана спрямо инвестициите си.

Тази тактика изглежда проработи през четвъртото тримесечие на финансовата година (януари-март), подпомогната от поскъпването на акциите на технологичните компани. Двата Vision Fund отчетоха инвестиционни загуби в размер на 236.8 млрд. йени за периода, спрямо 730.3 млрд. йени за същото тримесечие година по-рано.

От SoftBank обявиха, че са осъществили нови или последващи инвестиции на стойност 3.14 млрд. долара по време на финансовата година, в сравнение с 44.26 млрд. долара за предходната.

Първичното публично предлагане на Arm

Сега инвеститорите очакват първичното публично предлагане на британския производител на полупроводници Arm, която е собственост на SoftBank, като начин компанията да укрепи счетоводния си баланс и евентуално да разполага с още средства за нови инвестиции. Миналия месец Arm подаде заявление за листване на борсата в САЩ.

SoftBank сключи споразумение за придобиването на Arm през 2016 г. Британската компания обяви продажби в размер на 381.7 млрд. йени за финансовата година, което представлява ръст от над 27% на годишна база. Печалбата на компанията преди данъци нараства с 18% на годишна база до 48.6 млрд. йени.