През юли 2023 г. въздушният трафик в Европа се е увеличил средно със 7% в сравнение с юли 2022 г., като общият брой полети през месеца надхвърля 1 милион за първи път от септември 2019 г. насам. В около половината от общо 43-те държави-членки на организацията за наблюдение на въздушното движение EUROCONTROL нивата на трафик са същите или над тези, наблюдаване през юли 2019 г., особено в Югоизточна Европа, пише румънското издание Romania Journal. 

В европейската мрежа са извършени общо 1 018 890 полета

Метеорологичните условия в Европа бяха доста екстремни през юли и свързаните с тях забавяния на полетите през този месец са били над два пъти и половина повече в сравнение със съответния период на миналата година.

Основното въздействие идва от гръмотевичните бури и обилните валежи в Германия, Унгария и Сърбия. Най-големите забавяния, предизвикани от промени в графика на въздушното движение, са регистрирани на летищата във Франкфурт, Гетуик и Мюнхен.

Като цяло, ако се изключи метеорологичния елемент, закъсненията на полети намаляват с почти една четвърт до средно 2.5 минути на полет, въпреки че трафикът нараства със 7%. 

Ако се включи влиянието на неблагоприятното време, те се увеличават от 3.9 на 4.1 минути на полет на годишна база.

Разглеждайки цялостната точност, която включва извънредните закъснения, забавянията в графика на авиокомпаниите и закъсненията, свързани с наземната инфраструктура, ситуацията леко се подобрява в сравнение с юли 2022 г., въпреки по-големия трафик и въздействието на неблагоприятното време. 

Резултатите обаче все още остават под нивата от 2019 г.