Германският туристически оператор TUI обяви, че изменението на климата може да предизвика промяна във времето, в което хората почиват.

Очаква се началото на сезона в бъдеще да е през пролетта, а самият сезон да продължава до края на есента.

Главният изпълнителен директор на TUI Себастиан Ебел направи този коментар, след като стана ясно, че компанията може да понесе загуби от 25 млн. евро заради пожарите на гръцкия остров Родос.

Случилото се през тази година накара компанията да въведе застраховка за всички туристи, пътуващи до дестинации, които биха могли да са засегнати от събития, свързани с изменението на климата, в това число и горски пожари.

Климатичните промени обаче могат да се окажат положителни за туристическите оператори, тъй като това може да наложи удължаване на сезона, както и пускането на пътувания до нови дестинации.

Според Ебел, компанията ще се фокусира върху предлагането на почивки в Скандинавските държави, както и Белгия и Полша. 

TUI обяви, че е приключила фискалното трето тримесечие на годината с печалба преди лихви и данъци (EBIT) в размер на 169 млн. евро. Това е първата печалба на компанията след началото на пандемията от коронавирус.

Приходите на TUI за последното тримесечие възлизат на 5.3 млрд. евро, което е с 19% повече спрямо съпоставимото тримесечие на миналата година.