С увеличаването на екстремните метеорологични явления, застрахователите в САЩ вдигат бързо цените на полиците или пък излизат изцяло от бизнеса, принуждавайки мнозина да изпаднат в сериозни финансови затруднения.

Гретхен Брадфорд решава да не плаща за застраховка на дома си през тази година.

59-годишната жена е живяла през целия си живот в град Ню Орлиънс, който се намира на крайбрежието на щата Луизиана в Мексиканския залив – зона, която експерти по климата наричат „Пътят на ураганите“ заради опустошителните урагани (сред които и ураганът Катрина през 2005 г.), които редовно се разбиват в бреговете там.

Тя живее в дома, който родителите ѝ купуват през 1958 г. - ценно притежание, което след всеки следващ ураган става все по-скъпо за опазване чрез застраховка на дома.

През 2021 г. тя плащала по 3 035 долара годишно. След като застрахователят ѝ спрял да издава нови полици в нейния квартал, през 2022 г. цената на застраховката, която тя получава от подкрепяния от държавата местен застраховател, възлиза на 9 876 долара, сума, която тя не можела да си позволи.

"В момента, ако трябва да плащам застраховка, това означава да слагам по-малко храна на масата", казва Брадфорд, която получава инвалидна пенсия.

Г-жа Брадфорд не е единствената с подобни проблеми.

Разходите за застраховки на жилища скачат в цялата страна, тъй като застрахователите вдигат цените и ограничават покритието, реагирайки на последиците от зачестилите екстремни метеорологични събития, които учени отдават на климатичните промени.

Десетки малки застрахователи са фалирали, тъй като не могат да издържат на сътресенията от множеството природни бедствия, които нанасят щети за милиарди долари.

В щатите, които бяха сериозно засегнати от бури, горски пожари и наводнения, като Калифорния, Флорида и Луизиана, някои големи застрахователи спряха напълно да издават нови полици.

Тази тенденция е в резултат на огромния брой застрахователни искове в последните години, нарастващите разходи за поправки заради инфлацията и повишаващите се рискове в идните години на фона на все повечето природни бедствия.

Застрахователните премии се очаква да нараснат с 9% тази година средно до 1 784 долара за страната, след като се повишиха със 7% през 2022 г., сочат данни на уебсайта за сравнение на застрахователни продукти Insurify.

Увеличенията са много по-големи в изложените на по-големи рискове щати, като Луизиана, където според Insurify застрахователните разходи за дома възлизат средно на над 5 000 долара годишно, което е с 65% повече в сравнение с 2021 г.

Ситуацията принуди много потребители в САЩ да вземат отчаяни решения, поради изискването за застраховка, ако върху дома има ипотека.

Жителят на Луизиана Теди Марс казва, че миналия месец е трябвало да изтегли 12 000 долара от пенсионните си спестявания, за да покрие скока в застрахователните си разходи.

Марс е трябвало да си намери нов застраховател тази година, след като старият се изтеглил от щата.

Той в крайна сметка събира необходимите средства с помощта на подкрепената от щата програма. Новата схема обаче увелича повече от два пъти месечните му жилищни разходи, в това число и вноската по ипотечния кредит от около 882 на 2 100 долара, което изведнъж отваря дупка в семейния бюджет.

Семейството е ограничило разходите за храна и дрехи, но с тийнейджър у дома харчи повече, отколкото той и съпругата му изкарват.

"Това не е устойчиво решение", казва Марс. Той се е замислял да продаде дома си, но се опасява, че няма да има желаещи заради високите разходи за застраховката.

В Луизиана цените на имотите вече нарастват с по-бавни темпове отколкото средните за страната нива, което се дължи отчасти на факта, че високите месечни разходи за застраховка ограничава бюджетите на купувачите.

В периода 2020 – 2022 г. населението на щата се свивало с едни от най-бързите темпове в страната, след като редуващите се бури и нарастващите разходи са прогонили част от хората.

Не е ясно обаче как положението ще бъде облекчено за собствениците на жилища, които нямат възможност или не искат да се местят.

Законодателите на Луизиана наскоро одобриха стимули на стойност близо 45 млн. долара, с които да се опитат да привлекат повече застрахователни компании в щата, които да си поделят риска. Този подход спомогна за стабилизирането на цените след опустошението от урагана Катрина през 2005 г.

Това обаче може да не е достатъчно този път.

Разпространението в световен мащаб на опасенията относно рисковете във връзка с климата, повиши разходите на доставчиците на застрахователни услуги по собствените им полици, които имат за цел да ги защитават в случаи на големи, неочаквани загуби.

"Други природни бедствие по света, в страни като Германия, Австралия, Канада и Калифорния, пък се отразяват на предлагането на презастрахователни услуги," казва Джим Донелон, комисар по застраховането на Луизиана. "В криза сме. Няма съмнение", допълва той.

При настоящата ситуация изглежда, че най-засегнати ще са домакинствата с ниски доходи, като г-жа Брадофрд.

Тя казва, че никога няма да продаде дома си, но решимостта и да остане е примесена с гордост и нервност.

Джереми Портър от First Street Foundation, казва, че компаниите трябва да си сътрудничат със законодателите, за да намерят начини да защитават собствениците на жилища от внезапните скокове на застрахователните премии.

Той обаче предупреждава, че САЩ не може и не трябва да осигурява толкова много помощ, че хората да пренебрегват посланието, което поскъпването на застраховките изпраща.

Той дава за пример националната застрахователна програма за наводнения, която САЩ стартира през 1968 г. и коятo е критикувана за това, че насърчава строителството в рискови райони като предпазва строителите и купувачите от реалните рискове.

Програмата най-накрая промени цените за застраховките си, след като понесе огромни загуби и се наложи 16 млрд. долара нейни задължения да бъдат отменени от Конгреса. Промените доведоха до големи скокове в цените на застраховките за много собственици на жилища през миналата година, което 10 американски щата, сред които и Луизиана, в момента оспорват в съда.

"Това е много тежка дискусия и не мисля, че сме напреднали много", казва Портър. "Ако обаче ще субсидираме застраховането, рано или късно, сметката ще трябва да се плати."