Около две трети от държавите по света следват правилото на дясното движение, като шофират от дясната страна на пътя. България също спада към тази група, но в много от най-популярните туристически дестинации правилото всъщност е точно обратното и там движението е от лявата страна, следвайки правилата за ляво движение.

Има общо 54 държави, в които шофьорите карат отляво, което се равнява на около една трета от световното население.

Повечето нации с ляво движение са бивши британски колонии, като Карибските нации, Австралия, Индия и Южна Африка, които продължават да поддържат вековната британска традиция за шофиране от лявата страна. Много от тях също са и островни нации, без сухопътни граници с държави, в които е прието правилото за дясно шофиране. По тази причина не е имало нужда да се променят пътните правила, за да се позволи по-лесно преминаване от една държава в друга. 

Ето няколко от най-известните и най-популярните държави, които следват правилото на лявото движение.

Великобритания 

Обединеното кралство има дълга история за движението от лявата страна на пътя, която датира още от времето на Римската империя. Като се има предвид, че повечето хора са десничари, т. е. дясната им ръка е по-силна, концепцията за яздене на кон от лявата страна на пътя се превръща в обичайна практика, за да може дясната ръка да бъде готова за атака в случай на неочаквана засада. 

През 1300 г. след Новата ера папа Бонифаций VIII одобрява официално правило за движение по пътищата, което задължава всички пътници да следват лявата страна на пътя.

Дори когато каруците стават основното транспортно средство, лявата страна на пътя остава обичайна в Обединеното кралство, което позволява на кочиашите, седнали отзад и отляво, да държат дясната си ръка свободна. 

През 18-и век е приет закон, постановяващ цялото движение в Лондон да остане отляво - правило, което е включено в Закона за магистралите от 1835 г. Това води до разпространението му в цяла Великобритания, където остава твърдо в сила и до днес. 

Япония 

Има няколко аргумента защо Япония възприема шофирането от лявата страна на пътя. Някои японци вярват, че произходът му може да бъде проследен назад до самураите, които носели мечовете си отляво и биха ги извадили с дясната си ръка, ако срещнат нападател в някоя от тесните, криволичещи улици на старите японски градове. 

Това означаваше, че воини, яздещи на кон, ще могат свободно да извадят меча си при първия признак на атака. 

През 19-и век Япония изгражда силни отношения с Обединеното кралство. Те помагат на страната да създаде индустриализирана транспортна система, включително сложна железопътна мрежа, базирана на лявото движение. 

Това "бетонира" британската традиция за движение отляво в японското общество.

Австралия 

Като британска колония до 1901 г. Австралия приема лявото движение, просто защото някога е била под британско управление. Ранните пътни и железопътни системи в страната са изградени около британската система, която остава в сила и до днес. 

Традицията е само един пример за тясната и продължаваща връзка, която съществува между Обединеното кралство и Австралия, въпреки факта, че днес Австралия е напълно независима държава. 

Нова Зеландия 

Подобно на Австралия, Нова Зеландия възприема правилото за движение от лявата страна на пътя по време на британските колониални времена. В края на 19-и и началото на 20-и век Нова Зеландия направи постепенни стъпки към независимост, която е официално ратифицирана през 1947 г. 

Въпреки политическите промени, днес Нова Зеландия запазва лявото движение.

Южна Африка 

Подобен е и случаят с Южна Африка. Като част от Британската империя в миналото, много от нейните най-ранни системи за пътуване са създадени под британско ръководство, което означава, че традицията на Обединеното кралство за ляво движение става обичайна. 

Докато други райони на Африка са възприели дясното движение, придържането към лявата страна на пътя е записано в Националния закон за движение по пътищата на Южна Африка от 1996 г.

Индия 

Друга бивша британска колония, Индия, продължава с дясно движение в резултат на историята си под британско управление. 

Индия постига своята независимост през 1947 г., но движението отляво остава като малък знак за дългата и сложна история на нацията.

Кипър

Сред по-близките до България дестинации с ляво движение е Кипър, който също в миналото е бил част от Британската империя.