Температурите в Мароко за първи път в историята надхвърлиха 50 градуса по Целзий, съобщи метеорологичната служба на северноафриканската страна в неделя - на фона на продължаващата гореща вълна.

Метеорологичната станция в южния крайбрежен град Агадир е регистрирала в петък нов национален рекорд от 50.4 градуса по Целзий, според Генералната дирекция по метеорология.

Мароко преживя поредица от горещи вълни през това лято, донесли рекордни температури.

Предишната най-висока температура от 49.9 градуса е регистрирана в град Смара в Западна Сахара на 13 юли, според метеоролозите.

„Тази гореща вълна се дължи на нахлуването на сух и горещ въздух от юг, което води до значително повишаване на температурите, надскачащи средните месечни стойности с 5 до 13 градуса“, се казва в изявление на метеорологичната служба.

Горещата вълна предизвика горски пожари през последните дни в Северно Мароко близо до Танжер и на изток в провинция Таза, нанасяйки щети на горите, но не доведе до жертви, според АФП.

Юли е най-горещият месец, регистриран някога на Земята, според службата за изменение на климата Коперник на Европейския съюз. Той надмина предишния рекорд от юли 2019 г. с 0.33 градуса по Целзий.

Миналият месец в Мароко е определен за четвъртия най-горещ юли от 1961 г. насам.

Прогнозите за времето предвиждат лек спад на температурите през следващите дни в северните части на Северна Африка.