Европа е континент, изграден върху реки, много от които изиграли жизненоважна роля във формирането и развитието на най-важните градове.

От Темза до Тибър - те са постоянно течащо напомняне за дългата и разнообразна история на континента.

Възможността да плавате по тези реки, сред най-красивите и спокойни водни пътища в света, е изкушение, на което е лесно да се поддадете.

Разбира се, речният круиз е нещо повече от просто прекарване на време във водата (въпреки че тази опция е налична, ако желаете).

Тези пътувания ще ви отведат на релаксиращо и бавно пътешествие до лозя и долини, ще ви предложат обиколки и екскурзии, след които ще се връщате всяка вечер във вашия собствен плаващ хотел.

Всеки ден предлага бързи спирки, за да откриете някои от най-важните култури на континента със собствено темпо.

The Independent събра осем от най-добрите речни круизи в Европа - от епично пресичане на континента до най-добрите коледни базари.

Столици на Източна Европа, Viking River Cruises

Viking River Cruises предлага пътуване с 16 нощувки, обхващащо главните градове по река Дунав. Тръгва от Виена - елегантната и изискана австрийска столица, и завършва в Констанца, Румъния, преди бързо последно пътуване по суша до Букурещ, за да завършите приключението с престой от две нощувки.

По пътя ще посетите множество населени места в Унгария, Сърбия и България, но по-големите градове са основната атракция. Виена е последвана от Братислава – където бароковите дворци срещат типичния източноевропейски стар град – и след това Будапеща.

Унгарската столица е връхна точка: от „барове с руини“ и термални бани до грандиозната сграда на парламента в неоготически стил, тя предлага голямо разнообразие от архитектура, забележителности и туристически дейности.

Пътуването продължава 17 дни, а цените стартират от 4 440 евро. Тази цена включва двупосочни полети, една екскурзия във всяко пристанище и всички хранения.

Pixabay

Северен Рейн и Холандия, TUI

Наред с Дунав, Рейн е една от основните круизни реки в Европа. Много оператори предлагат различни пакети, като предложението на TUI обхваща редица звездни градове на много достъпна цена.

Корабите разполагат с две заведения за хранене с места за сядане на открито, както и зона за уелнес и други дейности на горната палуба. В цената не са включени екскурзии, но това ви дава свободата да ги избирате сами.

Първите два дни ще прекарате в Амстердам, където ще имате достатъчно време да се разхождате по канали и зелени площи, като Vondelpark, или да посетите атракции, като музеите на Ане Франк и Ван Гог, както и Rijksmuseum.

Дни три и четири ви водят до Ротердам и Дюселдорф. Можете да се насладите на пристанищната зона във втория по големина град в Нидерландия или просто да се възхитите на драматично различната му модерна архитектура, докато Дюселдорф предлага разнообразие от музеи и концерти заедно с оживения Стар град.

В петия до седмия ден ще посетите четири живописни крайречни града: Бон, Кобленц, Бопард и Обервезел. Има изобилие от крайбрежни барове и ресторанти и всеки носи част от историята.

Цените на това пътуване със седем нощувки стартират от 1425 евро, включително три хранения на ден (можете да добавите кафе, алкохол и други напитки на база ол инклузив срещу допълнителни 23 увро на вечер) и полети за връщане.

Дуро, Riviera Travel

Пътуването по северната част на река Дуро може да предложи гледки, които съперничат дори на най-идиличните плажове на Алгарве.

То започва в Порто, където баровете и ресторантите се редят по бреговете в квартал Рибейра, но си струва да се изкачите по различните хълмове, за да видите други райони и места, като катедралата и моста Дом Луиш I.

След като тръгнете по Дуро, първите ви две спирки са Пинао – живописен винен град, известен с това, че е в сърцето на пристанищния регион на страната – и Кастело Родриго, оградено село от 12 век, разположено във високите планини.

През четвъртия ден ще посетите Саламанка - испанския град от пясъчник, известен със своите катедрали и университет. Следващите два дни ще прекарате в Пезу да Регуа и Ламего – два малки градчета на хълм, преди да се върнете в Порто на седмия ден.

Круизите свършват тук, но пътешествието не - този пакет включва и три нощувки в Лисабон. След като пътувате до столицата с автобус, ще посетите близките градове Коимбра (ден осми) и Синтра (ден 10), като ще имате и един ден в столицата, притисната между тях.

Докато сте в Лисабон, се насладете на уникалната архитектура на града, скитайки се из неговите големи площади, посетете замъка Sao Jorge или известния пазар Time Out в града.

Този 11-дневен круиз е на цена от 2 500 евро, включваща всички хранения на борда, екскурзии, летищни трансфери и пътуване с автобус, когато е необходимо.

Рона, Scenic Cruises

Луксозното плаване по Рона на Scenic Cruises ви превежда през някои от най-добрите части на Южна Франция, започвайки от Лион. Регионалната столица има 2000-годишна история.

Първото пътуване ще ви отведе на север по поречието на река Соне до Макон - известен винарски регион в Бургундия. Следващите два града - Виен и Вивие, предлагат невероятна гледка към Рона, преди да пристигнете в Авиньон за две нощувки.

Можете да се насладите на частен концерт в Palais des Papes – някогашна папска резиденция, както и на курс по готварство на борда, но посещението на самия град си заслужава, за да се разхождате по тесните му улички и очарователни площади.

Вашият последен ден ще ви отведе до Арл, в устието на Рона - оттук можете да пътувате до дома, да останете в града или да продължите към Марсилия.

Цените започват от 2200 евро за осемдневния круиз. Пакетът включва 20 ястия, първокласно концертно изживяване, уроци по готвене и 19 дейности на брега, вариращи от пешеходни обиколки до винени дегустации.

Холандия и Белгия, Avalon Waterways

Осемдневният круиз на Avalon е отличен начин да изживеете някои от най-добрите градове в региона по релаксиращ начин. Започва и завършва в Амстердам, където ще имате няколко нощи, за да се разхождате из живописната мрежа от канали, обградени с красиви сгради от 17 век.

Когато стигнете до Белгия, ще посетите Гент, Брюксел и Антверпен. Шестият ден ще ви отведе до Ротердам, преди да се върнете обратно в холандската столица. В цената от 1 900 евро са включени храна и някои дейности.

Белгия - страната на диамантите, шоколада и билярдните топки

Дунавски изкушения, Emerald Cruises

Това пътуване на Emerald Cruises започва с две нощувки в Будапеща - с традиционно унгарско фолклорно шоу и обиколка на хълма Буда. Третият и четвъртият ден ви отвеждат до Братислава и Виена, където можете да се насладите на колоездачни обиколки и пешеходни преходи.

Кремс и Дюрнщайн са последните две спирки в Австрия, преди да се отправите към Пасау - немския „град на трите реки“. На сливането на реките Дунав, Ин и Илц, градът е дом на впечатляваща катедрала и Стар град.

След като слезете в Регенсбург, се отправяте към Мюнхен, където можете да прекарате време в разглеждане на баварската столица, преди да отлетите до дома.

Със стартираща цена от 2300 евро, този осемдневен круиз включва пет обиколки с екскурзовод, 20 ястия и безплатно вино, бира и безалкохолни напитки, сервирани с обяд и вечеря на борда.

Коледни базари на река Рейн, Ama Waterways

Има нещо специално в това да изживеете Коледа на речен круиз из Европа. По време на пътуването на AmaWaterways вие плавате по Рейн, като се качвате в Амстердам, а първата ви спирка е Кьолн.

Готическата катедрала осигурява фон за един от най-добрите коледни базари в страната, където ще намерите десетки сергии, продаващи празнични предмети, много от които ръчно изработени.

Не пропускайте и базарите Heinzels Wintermärchen в Стария град и Markt der Engel на градския площад Neumarkt. След това ще посетите германските градове Хайделберг и Шпайер, където ви очакват още базари, преди да пристигнете в Страсбург, Франция.

Тук ще откриете еклектична смесица от френска и немска култура, топъл празничен дух и изобилие от възможности да се разхождате из базарите, разпръснати из целия град. Ще се върнете в Германия за предпоследната спирка в Брайзах, преди да слезете в Базел.

Цената от 2600 евро включва храна и някои дейности, но не полети и летищен трансфер.

Пребиваване в Европа, Viking River Cruises

Този маршрут разполовява Европа, за да отведе пътниците от Амстердам до Букурещ, през участъци от Рейн, Майн и Дунав.

По пътя те ще посетят някои от основните градове на континента, сред които Будапеща, Амстердам и Виена, както и някои по-малки (но също толкова красиви) крайречни селища, като Пасау, Бамберг, Видин и Колоча.

Скритите скъпоценни камъни варират от Мелк - австрийски град в недооценения винен регион на долината Вахау; Осиек - четвъртият по големина град в Хърватия, както и Киндердайк - холандско село, известно със своите 19 вятърни мелници.

23 дни, 8 държави, 20 малки и големи градове и най-малко 10 обекта от списъка със световно културно наследство на ЮНЕСКО, има какво да видите по време на круиза, докато прекосявате Стария континент.