До края на 2023 г. Китай е на път да изпревари Япония като най-големия износител на автомобили в света, смятат от Moody’s Analytics.

“Китай впечатли по време на пандемията, след като изпревари Южна Корея през 2021 г. и Германия през 2022 г., превръщайки се във втория най-голям износител на автомобили в света,” посочват в свой доклад от рейтинговата агенция.

Китай вече се приближава до Япония, според доклада, в който още се казва, че изоставането е средно от около 70 000 коли на месец през второто тримесечие, в сравнение с близо 171 000 за същия период година по-рано.

“С тези темпове Китай е на път да изпревари Япония до края на годината,” пишат икономистите на Moody’s. Страната на изгряващото слънце оглавява класацията от 2019 г.

Конкурентно предимство?

Нарастващото търсене на електромобили повиши нивата на износ от Китай до над тези от преди пандемията.

През първата половина на 2023 г. износът на електромобили от Китай се е удвоил спрямо същия период на предходната година. За сравнение, общият износ на автомобили от Япония и Тайланд, който включва и електромобилите, все още не се е завърнал на нивата отпреди пандемията.

Китай има конкурентно предимство при производството на литиево-йонни батерии, което от Moody’s посочват като фактор, който дава на производителите от страната преимущество по отношение на производствените разходи.

Китай произвежда половината от лития в света, според изчисления на Moody’s, благодарение на ниските разходи за труд, в сравнение с конкуренти, като Япония и Южна Корея. Страната също така може да се похвали с половината световен капацитет за рафинирането на метала.

В резултат на това някои от най-големите автопроизводители в света изградиха производствени съоръжения в Китай, като сред тях са Tesla и BMW. От Moody’s обаче отбелязват, че чуждестранните марки не са засенчили местните, като Chery и SAIC.

“Скоростта, с която Китай внедрява нови технологии в автомобилната индустрия, е несравнима,” посочват икономистите.

Азиатско-тихоокеанският регион, където се намират някои от най-големите износители на автомобили в света, като Южна Корея, Китай и Япония, отчита смесено възстановяване при износа на автомобили, подчертават от Moody’s.

Електромобилите са съставлявали близо 30% от всички пътнически автомобили, продадени по света през миналата година, в сравнение с под 5% преди пандемията.

По данни на Международната агенция по енергетика (МАЕ) от април, продажбите на електромобили скачат до над 10 милиона през 2022 г., като Китай е лидер с около 60% от пазара.

От Moody’s отдават ръста в търсенето на електромобили отчасти и на “големите понижения на цените от страна на китайските производители и на щедрите държавни субсидии.” Такъв пример е освобождаването на покупките на електромобили от 10% данък от 2014 г. насам.