Времената за стартъп компаниите за електромобили са трудни, а луксозната марка Lucid не е изключение.

Тази седмица стартиращата компания Lucid, основана от бившият главен инженер на Tesla, Питър Роулинсън, публикува финансовите си резултати за второто тримесечие, които за пореден път не оправдаха очакванията на анализаторите.

Компанията отчете 150.9 млн. долара приходи от продадените през тримесечния период 1 404 автомобила. В комбинация с обявената нетна загуба в размер на близо 764 млн. долара, това означава, че компанията губи по над 500 000 долара на всеки продаден автомобил, пише Buisness Insider.

Анализаторите обаче бяха окуражени от прогнозите на Lucid за останалата част от годината, тъй като компанията потвърди целта си за производството за цялата година.

На фона на затрудненията си в намирането на достатъчно купувачи за своите автомобили, преди това Lucid бе обявила доставките на само 1 404 електромобила от произведени 2 173. В опит да повиши търсенето Lucid понижи цената на своя електромобил Air с до 12 400 долара през август, докато цената на модела Air Pure бе намалена с 5 000 долара.

Загубите от продажбата на електромобили не са нещо ново. Традиционните автомобилни компании, като Ford и GM, също се борят с този проблем в опита си да преминат от използването на двигатели с вътрешни към електрически превозни средства.

В същото време, продължаващата ценова война при електромобилите, която бе започната от Tesla и Илон Мъск, води до по-големи загуби, тъй като компаниите преследват обеми пред печалби в сектора на електромобилите.

Перспективите пред стартъп компани като Lucid така или иначе не бяха розови тази година. Новаците на пазара на електромобили се сблъскват с много нова конкуренция, проблеми с веригата на доставките, продължаваща криза при производството на батерии и повишаващите се лихвени проценти, които затрудняват набирането на средства.

Стартъпи, като Lucid и Rivian изпитват затруднения със свръхпроизводството през годината, но Lucid изглежда има най-голям проблем със стоковите запаси. През второто тримесечие Rivian е доставила приблизително 90% от автомобилите, които е произвела, докато Lucid е реализирала само 64%.

Lucid не е единствената с подобни проблеми. Ford също има затруднения с продажбите на своя електромобил Mustang Mach-E.