Хакерите могат да използват инструменти за изкуствен интелект, за да откраднат потребителски пароли с почти перфектна точност, като „слушат“ натисканията на клавиатурата. Това показват резултатите от проучване, цитирано от New York Post.

Група британски компютърни учени обучили модел на изкуствен интелект да идентифицира звуците, генерирани от натискане на клавиши на версията от 2021 г. на лаптопа MacBook Pro на Apple.  

Когато AI моделът бил активиран на смартфон наблизо, той успял да възпроизведе въведената парола с огромна точност от 95%, според резултатите от проучването, публикувано от университета Корнел.

Удобният за хакерите AI инструмент бил изключително точен и докато „слушал" писането на клавиатурата през микрофона на лаптопа по време на видеоконференция в Zoom. Изследователите твърдят, че алгоритъмът възпроизвежда натисканията на клавишите с 93% точност.

Експертите предупреждават, че много потребители не са наясно с риска, свързан с "подслушването" на клавиатурите им от злонамерени лица. Те наричат този нов вид кибератака "акустичен страничен канал“.

"Обработката на акустичните характеристики на клавиатурата и достъпността на тези устройства ги прави не само леснодостъпен вектор за атака, но също така подтиква жертвите да подценяват - и следователно да не се опитват да скрият, своите дейности“, се казва в проучването.

„Например, когато въвеждат парола, хората редовно скриват екрана си, но никой не би се сетил да заглуши звука на клавиатурата си“, казват още учените.

За да преценят точността, изследователите натискали всеки от 36-те клавиша на лаптопа по общо 25 пъти, като всяко натискане било с различен натиск и с различен пръст на ръката. 

Програмата успявала да "чуе" елементи за идентифициране на всяко натискане на клавиш, като например дължината на звуковите вълни. Смартфонът iPhone 13 mini бил поставен на 17 сантиметра от клавиатурата.

Изследването е проведено от Джошуа Харисън от университета в Дърам, Ехсан Торейни от университета в Съри и Мариам Мернежад от университета Роял Холоуей в Лондон.

Възможността AI инструменти да помагат на хакерите представлява поредния рисков фактор за процъфтяващата технология на изкуствения интелект.