Цената на златото падна до най-ниското си ниво за последните пет месеца, регисрирайки три поредни дни на загуби.

Сигналите за запазване на рестриктивната парична политика от страна на Федералния резерв на САЩ доведоха до поскъпване на щатския долар и предвещават нови понижения за ценния метал. 

Цената на златото на спот пазара (с незабавна доставка) падна под ключовото ниво от 1900 долара за тройунция тази седмица. 

Златото не успя да се възползва от статута си на инвестиционно убежище, въпреки нарастващите опасения относно забавянето на китайската икономика. Перспективата за по-висока доходност за момента поддържа позициите на щатския долар. 

Спот цената на златото се стабилизира на ниво от 1892.62 долара за тройунция, докато тази на фючърсите с доставка през декември тази сутрин падна с 0.3%, до 1923 долара за унция, което е най-ниското ниво за последните пет седмици.

Стенограмата от последното заседание на Фед показа, че повечето членове на Комитета по монетарната политика подкрепят по-високи лихвени проценти за ограничаване на упоритата инфлация.

Въпреки че официалните лица са разделени относно необходимостта от повече увеличения, те все пак отчитат повече рискове за инфлацията.

Доларът се изстреля до почти двумесечен връх след публикуването на стенограмата, докато референтната доходност на 10-годишните държавни облигации достигна най-високите си нива от близо 10 месеца насам.

Тя вече е близо до стойностите, наблюдавани за последно по време на финансовата криза от 2008 г.

Към момента щатският долар се търгува на ниво от 1.0872 спрямо еврото. 

Перспективата за по-високи лихвени проценти в САЩ не е позитивна за златото, като се има предвид, че то увеличава алтернативните разходи за инвестиране в активи, които не носят фиксирана доходност.

Това схващане повлия на ценния метал през 2022 г. и се очаква да продължи да оказва тежест, докато Федералният резерв не реши да започне намаляване на лихвите.

Анализаторите очакват Фед да поддържа лихвите високи поне през следващите шест месеца, като Goldman Sachs прогнозира намаляване на лихвените ставки чак в средата на 2024 г.