Обемът на търговията с биткойни през юли се понижи, на фона на намаляващата волатилност и слабите колебания в цените. Това беше донякъде необичайно за крипто пазара, който обикновено привлича спекулантите именно със своята турбулентност, пише Bloomberg.

Юли отбеляза най-ниския месечен обем на търговия с биткойни от ноември 2020 г. насам. Волатилността също спадна, като петдневното отклонение от средните стойности на дигиталната валута беше под това на широкия борсов индекс S&P 500, технологичните акции и златото.

30-дневната волатилност на биткойн е близо до петгодишно дъно на нива, наблюдавани само в осем случая от януари 2019 г. насам.

"Пазарът очевидно е в безпрецедентен стабилен стадий, който обикновено действа като масивен "клапан за налягане" за волатилност. Вероятно тя отново ще скочи след това необичайно спокойствие, поради което търговците трябва да бъдат бдителни“, смятат анализаторите на дигиталната инвестиционна платформа K33 Бендик Шей и Ветле Лунде.

Най-популярната криптовалута, биткойнът, се движи около 28 800 долара за брой, или близо до дъното на новия диапазон, в който се установи след заявлението на BlackRock Inc. за емитиране на първия борсово търгуван фонд за спот покупки на биткойн в САЩ. 

"Въпреки че заклетите поддръжници на биткойна продължават да търгуват, тези, които винаги търсят нови възможности, се преместиха към други дигитални активи. Активните търговци изглежда са се отдалечили от крипто пазара, поне за момента“, казва главният пазарен стратег в Miller Tabak Мат Мали.  

Много наблюдатели на пазара следят внимателно обемите на търговията, като се има предвид, че голям брой инвеститори изцяло се отказаха от криптовалутите, след поредицата от скандали и сривове на компании през 2022 г. В допълнение, значителна част от спада на волатилността и обемите може да се отдаде на повторното въвеждане на такси за търговия от борсата Binance, според K33.

"Въпреки попътните ветрове, предизвикани от бъдещия биткойн спот ETF и някои скорошни регулаторни решения  за сектора, големите инвеститори все още не бързат да навлязат на крипто пазара", казва Ноел Ачесън, автор на бюлетина Crypto Is Macro Now. Това може да се дължи на няколко причини, включително все още продължаващата несигурност, свързана с потенциалните бъдещи неблагоприятни съдебни решения и разкриването на някои скорошни уязвимости на DeFi (децентрализираните финанси). 

Що се отнася до професионалните инвеститори, те са склонни да се движат на групи и все още не виждат много от техните колеги да се намесват на пазара. 

„Малко вероятно е пазарните обеми да се увеличат значително, докато не се повиши волатилността. В крипто сектора волатилността е предимство, а не недостатък“, казва още Ачесън. 

По думите ѝ, за раздвижването на пазара е необходимо някакво значимо събитие – нов голям участник на пазара, например известен хедж фонд или централна банка, което да насърчи по-смелите инвеститори да направят първата стъпка.